Nieuws Vlaams Brabant Steunmaatregelen en onze kmo’s: vooruitzichten Q1 2021

Steunmaatregelen en onze kmo’s: vooruitzichten Q1 2021

Steunmaatregelen en onze kmo’s: vooruitzichten Q1 2021

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/TIENEN/DIEST/AARSCHOT – In het eerste kwartaal van 2021 wil gemiddeld vier op de tien kmo’s tot 250 werknemers (39,9%) de steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid omwille van corona’ inzetten; dit is een stijging ten opzichte van september (35 %). In de sector ‘industrie en bouw’ stijgt het aandeel nu naar meer dan 6 op 10 kmo’s. De hoofdredenen zijn minder werk en sluiting. Minder dan een kwart geeft quarantaine van de medewerkers op als reden. 1 op 10 kmo’s ziet in de sluiting van school of opvang van kinderen een geldige reden. Dit zijn nieuwe inzichten uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 731 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het eerste kwartaal 2021.

 

De stijging in het beroep doen op de steunmaatregel “tijdelijke werkloosheid omwille van corona” situeert zich vooral bij de kmo’s in ‘industrie en bouw’: in september dacht minder dan 4 op 10 tijdelijke werkloosheid (38,0%) te moeten inroepen in oktober en november; in december schatten bijna dubbel zoveel kmo’s (64,3%) nood te hebben aan tijdelijke werkloosheid in het eerste kwartaal van 2021.

Verdubbeling aantal kmo’s

Ten opzichte van september zit de stijging vooral in de verdubbeling van het aandeel kmo’s dat tijdelijke werkloosheid voor meer dan 50% en voor 100% zal moeten inroepen: samen nu goed voor bijna 18% (in plaats van 10% in september) : bijna 12% (11,5%) zelfs voor 100% van de dagen en 6,6% voor meer dan 50%.

Brussel

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx: “de stijging is het grootst in de regio Brussel, met bijna een verdubbeling. In september leek Brussel zich nochtans het snelst te herpakken.” Ze vervolgt: “Meer dan 6 op de 10 kmo’s in ‘industrie en bouw’ blijven in 2021 op tijdelijke werkloosheid rekenen. Niet de financiële situatie eind 2020 is doorslaggevend. Iets meer dan de helft (53,8%) is er financieel op achteruitgegaan (t.o.v. 36,6% stabiel, 9,7% is erop vooruitgegaan). Wel zien we een duidelijk verband met de verwachte hoeveelheid werk: er is bij kmo’s in ‘industrie en bouw’ een groter aandeel dat een afname verwacht (36,1% i.p.v. 26,5% gemiddeld) en een kleiner aandeel kmo’s dat een status-quo of een toename verwacht”, zegt Rottiers.

Quarantaine medewerkers

Hoofdreden voor de kmo om gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid in het eerste kwartaal van 2021 is de vermindering in hoeveelheid werk (69,1%) gevolgd door verplichte sluiting (37,8%). Bijna een kwart (23,8%) van de kmo’s geeft aan gebruik te zullen maken van tijdelijke werkloosheid omwille van quarantaine van medewerkers. Slechts één op de tien (10,8%) denkt aan tijdelijke werkloosheid omwille van sluiting school/opvang kinderen. Er zijn weinig verschillen tussen regio en sector.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.