uplcavirtueel

Strijd tussen shoppingcenters in nieuwe fase

uplcavirtueelDe strijd tussen de shoppingcenters in wording in en om Brussel gaat een nieuwe fase in. Uplace organiseerde vrijdag een virtueel bezoek aan het complex in Machelen. Zeven kilometer verder op het grondgebied van Schaarbeek opent Docks, samen met Neo een van de concurrenten, nu donderdag de deuren. Uplace hinkt achterop, niet alleen bij afwezigheid van alle vergunningen.

Uplace countert met de stelling dat het meer is dan een winkelcomplex. Het noemt zichzelf een belevingscentrum. Met de hete adem van Docks en Neo in de nek wil het project in Machelen er nu wel vaart achter zetten. Nog eind dit jaar hoopt het opnieuw volledig vergund te zijn, zodat in de loop van 2017 kan worden begonnen met de bouwwerken. Het complex kan dan in 2019 de deuren openen. Dat zei Bart Verhaeghe, voorzitter van Uplace, vrijdag tijdens het eerste Uplace Innovation Lab dat het bedrijf organiseerde in de omgeving van de site.

Uplace presenteerde naast enkele innovatieve belevingsaspecten ook een virtueel bezoek aan het complex, dat een heleboel functies in één bestemming wil combineren. Van experience shopping en hotel over kantoren, concertzaal en bioscopen tot entertainment voor families en kinderen en eten en drinken. “Of het nu gaat om de uitrusting van kantoren, cinema, de duurzaamheid van het complex of de manier waarop we informatie bieden, we hebben alle troeven in handen om technologisch de slimste ervaringsbestemming te worden, zegt Jan Van Lancker, ceo van Uplace.

Uplace beschikt over een socio-economische en milieuvergunning en ook het ruimtelijk structuurplan werd definitief vastgesteld. Volgens woordvoerster Laura Van Waeyenberge is het nu alleen nog wachten op de bouwvergunning om opnieuw volledig vergund te zijn. “In het voorbije openbare onderzoek naar de bouwvergunning werden in Vlaanderen slechts vier bezwaarschriften ingediend. Die zijn afkomstig van de steden Leuven en Vilvoorde en van twee concurrenten van Uplace.”

Daarnaast lopen er nog procedures voor de Raad van State tegen de milieuvergunning en het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringplan.