Nieuws Vlaams Brabant Student lust kost niet meer, 42 jobs op de helling

Student lust kost niet meer, 42 jobs op de helling

Credit: Belga Image.

Student lust kost niet meer, 42 jobs op de helling

LEUVEN – Bij de keten van studentenrestaurants Alma in Leuven staan 42 jobs op de helling. Dat heeft de directie vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om de jobs van 11 bedienden en 31 arbeiders. Reden voor de herstructurering is het slechte financieel plaatje. 

De Leuvense studentenrestaurants van Alma zitten al langer in zwaar weer, klinkt het bij de directie. “Willen we veilig stellen waar Alma al generaties voor staat, dan moeten we nu ingrijpen, voor het te laat is”, zegt Stefaan Saeys, voorzitter van de raad van bestuur van Alma vzw. “Met de jaren is Alma een heel brede organisatie geworden, met een grote variëteit in producten, locaties en formules. Vandaag bereiden we ook veel zelf, wat operationeel en financieel niet meer de beste weg is.”

Centrale keuken wordt gesloten

De bedoeling van de herstructurering is om de volledige centrale operationele keuken te sluiten. Die bevindt zich in Heverlee, en levert maaltijden aan alle vestigingen in Leuven. Hoe groot de impact is op andere vestigingen is nog niet duidelijk. Volgende week dinsdag staat de eerste informatievergadering gepland. “Er heerst verslagenheid bij de werknemers”, reageert Bert Verhooghe, secretaris bij de socialistische vakbond ABVV. “Enkele maanden geleden kwam er nog een mededeling van de directie dat ze de restaurants opnieuw wilde doen bruisen. Nu dit op ons bord krijgen, vlak voor de zomervakantie, is niet min. Bovendien zitten veel werknemers al erg lang thuis in tijdelijke werkloosheid door de coronapandemie. Het komt hard binnen.”

Oorzaken

De oorzaken van de financiële malaise zijn velerlei: er was de coronacrisis, waardoor de student de afgelopen achttien maanden wegbleef, maar de eetgewoontes van de student is mettertijd ook veranderd. Ook haalt Saeys de gestegen concurrentie aan van supermarkten die een groot gamma aan kant-en-klaarmaaltijden hebben, of ketens zoals Exqi of Food­maker, die betaalbare gezonde salades aanbieden. Steeds meer studenten brengen ook eten van thuis mee dat ze gewoon nog moeten opwarmen in de microgolfoven en ook de afhaalmaaltijden blijken een succes te zijn in studentenmiddens.

137 werknemers

Bij Alma vzw werken 137 werknemers. In Leuven telt de keten in totaal negen restaurants en food corners.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Landen, Leuven
Landen

2 falingen

LEUVEN/LANDEN - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft het faillissement geopend van 2 zaken.  Lees meer