Nieuws Vlaams-Brabant Team van architectenbureaus en projectontwikkelaars ontwerpt nieuw sportcentrum

Team van architectenbureaus en projectontwikkelaars ontwerpt nieuw sportcentrum

Team van architectenbureaus en projectontwikkelaars ontwerpt nieuw sportcentrum

HALLE –  Er komt een nieuwe sporthal ter hoogte van de Slingerweg in Halle. Het moderne concept maakt er meteen een landmark van in het nieuwe Zennepark. De structuur van de huidige sporthal De Bres wordt hergebruikt om er een multifunctioneel gebouw van te maken met parkeermogelijkheden.

De stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij willen de zone rond De Bres heraanleggen. De Zenne zal er opnieuw open worden gelegd en zal meanderen in een landschapspark. In dat park moet er ruimte zijn voor sport en recreatie.

Oproep

Vorige zomer lanceerde de stad samen met de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse Bouwmeester een oproep naar mogelijke ontwerpers voor de herinrichting van de De Bres en omgeving. Daarna stelden 28 kandidaat-ontwerpers zich kandidaat. Uiteindelijk mochten er vier een concreet projectvoorstel indienen.

Een commissie boog zich over de vier voorstellen en adviseerde het schepencollege om het voorstel van een multidisciplinair team, bestaande uit Bel Architecten, CRIT/Peter Swinnen, BE Greish, Stream and River Consult en Tijd & Vlijt goed te keuren. Het schepencollege is de commissie gevolgd zodat het multidisciplinair team nu een gedetailleerd ontwerp mag opmaken.

Landschapspark

“Het gekozen ontwerp beantwoordt het best aan de toekomstvisie die de stad en de VMM voor De Bres voor ogen hadden”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Sport, recreatie en groen komen samen in een landschapspark met een meanderende Zenne.”

 

Zo zal de nieuwe sporthal De Bres er uitzien met zicht vanuit de cafetaria op de sportterreinen, veel licht en ruime sportterreinen. — © if

De ontwerpers gaan concreet voor een nieuw en eigentijds sportcentrum dat ter hoogte van de Slingerweg zal worden gebouwd. In deze sporthal kunnen zowel Halse verenigingen terecht maar moeten ook nationale en internationale sportevents mogelijk zijn. Het sportcentrum krijgt een opvallende architectuur zodat het een landmark wordt in het nieuwe landschapspark.

Zicht op basiliek

Opvallend is dat zelfs het dak wordt benut om buitensporten te beoefenen met zicht op de basiliek. Welke sportinfrastructuur er precies komt, wordt nu verder concreet uitgewerkt.

De vraag rijst meteen wat er dan met de huidige sporthal De Bres zal gebeuren. De ontwerpers willen de structuur van het gebouw ‘hergebruiken’. Er komt een garage voor zo’n 300 auto’s en fietsen en er komt een ruimte voor kleinere evenementen of open ateliers. Dat maakt een ondergrondse parking overbodig.

Geen grote graafwerken

“Dat heeft een aantal voordelen”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Zo zijn er geen grote graafwerken nodig op een moeilijke plaats. Bovendien kan de huidige sporthal in gebruik blijven tijdens de bouw van het nieuwe sportcentrum.”

Nu het schepencollege het architectenbureau aanstelde voor de omgeving van De Bres en de eerste fundamentele knopen zijn doorgehakt, kan de opmaak van een masterplan met een concreter ontwerp van start. De stad zal hiervoor ook zijn Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor De Bres moeten bijsturen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.