terroir-wijnsafari-herita Foto: rr

Terroir-Wijnsafari en Herita bundelen krachten aan het Kasteel van Horst

Terroir-Wijnsafari, de bekroonde organisatie die wijnsafari's organiseert, kondigt met genoegen een nieuwe samenwerking aan met Herita, de National Trust van Vlaanderen die zich inzet voor het behoud en ontsluiting van erfgoed. Deze unieke alliantie komt tot leven aan het prachtige Kasteel van Horst, waar erfgoed en wijnbeleving samenkomen.

"Wijnstreek Hageland is met ongeveer 40 wijndomeinen de logische uitbreiding naast onze bestaande activiteiten in Haspengouw, waar we al 5.000 wijnliefhebbers mochten ontvangen”, zegt Joppe Theunis, oprichter van Terroir-Wijnsafari. “Beide wijnstreken hebben ook een rijk historisch en cultureel erfgoed, én een vergelijkbaar Terroir. Het Kasteel van Horst biedt de perfecte setting voor onze unieke Wijnsafari-ervaring. Herita is de ideale partner om dit mee te ondersteunen. Samen met Herita willen we een onvergetelijke ervaring creëren waar geschiedenis, cultuur en smaak samenkomen."

Erfgoed in de kijker zetten

"Door de krachten te bundelen met Terroir-Wijnsafari willen we het erfgoed op een vernieuwende manier tot leven brengen en een breder publiek aanspreken”, benadrukt Sophie Brands, Site ontwikkelaar Kasteel van Horst, het belang van deze samenwerking. “Het Kasteel van Horst bevindt zich in het hartje van het Hageland waar de wijnbouw meer en meer floreert. De wijnbouwgeschiedenis in de streek gaat bovendien al eeuwen terug. Er werd zelfs ooit wijn gemaakt op het kasteeldomein zelf. Vandaag heeft het Hageland heel wat kwalitatieve wijnen in de aanbieding. Ook dat is erfgoed dat we graag mee in de kijker zetten."

Wijnbouw promoten

De samenwerking belooft een combinatie van historische ontdekkingen en beleving van de lokale wijncultuur, waarbij bezoekers het rijke erfgoed van het Kasteel van Horst kunnen ervaren in harmonie met de Terroir-Wijnsafari. In de eerste fase - vanaf Pasen 2024 - kunnen bezoekers genieten van Wijnsafari’s met eco-wagentje en wijnbelevingswandelingen rond het Kasteel van Horst.

Dit initiatief past in de missie van beide partners om het erfgoed en de wijnbouw in Vlaanderen te promoten en te valoriseren. Voor Terroir-Wijnsafari, in 2022 nog bekroond met de Zakentoerisme Award van Visit Limburg, is het tevens de derde locatie waar unieke wijnbelevingen worden aangeboden, en opmerkelijk genoeg, de eerste buiten de provincie Limburg.