Schotense bouwwerven Archiefbeeld. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Tewerkstelling in Vlaams-Brabant neemt meer toe dan in de rest van Vlaanderen, maar: “In de bouw gaat het slecht”

Het gaat goed met de tewerkstelling in Vlaams-Brabant, zo blijkt uit cijfers van sociaal verzekeringsfonds Acerta. De tewerkstelling steeg met bijna 1,3 procent tegenover vorig jaar. Daarmee doet Vlaams-Brabant het ook beter dan het Vlaamse gemiddelde, dat op 1,1 procent ligt. “Vooral chemie, farma en energie doen het goed”, klinkt het.

HR-expert Acerta baseerde zijn onderzoek op de contracten van bepaalde en onbepaalde duur van 25.600 werkgevers. Op 31 mei 2024 waren er 1,3 procent meer mensen tewerkgesteld in Vlaams-Brabant, dan exact een jaar eerder. Voor het tweede jaar op rij doet Vlaams-Brabant het daarmee beter dan gemiddeld. Vorig jaar was de provincie ook al de betere leerling van de Vlaamse klas, toen de tewerkstelling met 2,91 procent groeide, terwijl die in Vlaanderen met 2,1 procent toenam.

“De tewerkstelling in Vlaams-Brabant is iets sterker gegroeid dan het Vlaamse gemiddelde, voornamelijk dankzij de farmaceutische sector en de energiesector waar een groei te zien was van maar liefst 8,3 procent tewerkstelling”, zegt Sara Van Aken van Acerta. “Deze sectoren zijn aantrekkelijk vanwege hun maatschappelijke relevantie en aantrekkelijke loonvoorwaarden. De energiesector profiteert daarnaast van de duurzaamheidstrend en heeft de wind in de zeilen. Ook de tewerkstelling in de brede dienstensector en het transport groeide sterk.”

Jobverlies in bouwsector

Jammer genoeg groeide de tewerkstelling niet overal. “De social-profitsector, die in Vlaams-Brabant sterker vertegenwoordigd is dan in andere provincies, groeide minder sterk en kampt met veel moeilijk in te vullen vacatures”, klinkt het. “Ook de bouwsector kreeg zware klappen, met zelfs duidelijk jobverlies. Met een daling van 3,92 procent tewerkstelling gaat het binnen de sector zelfs opvallend slechter dan in het hele Vlaamse Gewest, waar een verlies van 2,62 procent werd opgetekend. Hogere rentes en duurdere bouwmaterialen hebben de vraag naar nieuwbouw sterk afgeremd, en dat is nu duidelijk zichtbaar in de tewerkstellingscijfers.”

Opvallend tenslotte: in Vlaams-Brabant zijn het vooral kleine bedrijven die een goede beurt maken. Daar ziet men 6,17 procent meer mensen tewerkgesteld dan het jaar voordien. Maar ook bij de grote bedrijven met 200 tot 500 werknemers is er een tewerkstellingsgroei, namelijk 3,42 procent.