Thrombogenics verliest geloof in oogmedicijn

thrombogenics

De verkoop van het oogmedicijn Jetrea, het paradepaardje van Thrombogenics, valt tegen. Zodanig dat het biotechbedrijf uit Heverlee de ambities opbergt voor het product dat het wereldwijd op de kaart zette. De onderneming verlegt de focus naar nieuwe onderzoeksprojecten voor geneesmiddelen in een vroege fase van ontwikkeling.

Thrombogenics boekte met Jetrea in het eerste half jaar van 2015 in de Verenigde Staten een omzet van 4,2 miljoen euro. Een tegenvaller, zegt het zelf. Het bedrijf kondigt aan dat het zijn organisatie in de Verenigde Staten inkrimpt, om zich aan te passen aan de noden van de markt. Beleggers trekken zich terug nu blijkt dat de verkoop niet aanslaat.

Blijkbaar was en is de markt niet klaar voor Jetrea, dat gebruikt wordt voor de behandeling van de oogziekte vitreomaculaire tractie. Het was nochtans veelbelovend: een injectie vervangt bij bijna de helft van de patiënten een chirurgische ingreep. Jetrea is voldoende bekend maar lang niet alle artsen gebruiken het, of soms alleen in specifieke gevallen. In de VS wordt het medicijn, dat 4.000 dollar kost, jaarlijks aan 2.500 patiënten toegediend. Wereldwijd zijn dat er vijftig per dag.

Thrombogenics begon als spin-off van de KU Leuven. Jetrea was het eerste product en werd in oktober 2012 in de Verenigde Staten toegelaten. De verkoop begon in januari 2013. In de VS verkoopt Thrombogenics het middel zelf. Daarbuiten werkt het samen met Alcon uit Vilvoorde, dat de rechten heeft om het onder meer in Europa te commercialiseren. Alcon is een dochteronderneming van Novartis, de geneesmiddelenproducent uit Vilvoorde.

Sinds de lancering is de omzet alleen maar gedaald. Bijna drie jaar later beseft Thrombogenics dat een echte doorbraak er niet meer inzit. Het product is commercieel geflopt, maar het wetenschappelijke succes blijft wél overeind. De hele ontwikkeling vond plaats in de gebouwen van de Leuvense bio-incubator.

Nog niet zo lang geleden was Thrombogenics het uithangbord van de Belgische biotechsector en naar schatting anderhalf miljard euro waard. Nu gaat het nieuwe wegen bewandelen. Jetrea wordt vanaf dit najaar getest voor diabetespatiënten met risico op blindheid. Het patent loopt nog tot 2018. Een andere nieuwe piste is onderzoek naar kanker en naar oogmedicijnen in de laboratoriumfase.