Nieuws Vlaams Brabant Tien gemeenten stappen uit Vivaqua

Tien gemeenten stappen uit Vivaqua

Tien gemeenten stappen uit Vivaqua

Tien Vlaams-Brabantse gemeenten hebben beslist om eind dit jaar uit de waterintercommunale Vivaqua te stappen. Nog eens vijf gemeenten uit de provincie beslissen daarover later dit jaar. De uitstap kan nefaste gevolgen hebben voor 122 werknemers.

In tien gemeenten werd de knoop al doorgehakt. Het gaat om Dilbeek, Halle, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel en Zaventem. In vijf andere Vlaams-Brabantse gemeenten die momenteel vennoot zijn, moet de beslissing nog vallen. Ook Drogenbos, Grimbergen, Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem overwegen om Vivaqua te verlaten.

“De beslissingen kunnen gevolgen hebben voor 122 werknemers”, zegt Vivaqua-woordvoerster Marie-Eve Deltenre. Het gaat om mensen die werken in Vivaqua-vestigingen in Sint-Pieters-Leeuw en Zaventem en voorts om Nederlandstalige beambten in ondersteunende diensten zoals hr of boekhouding. De betrokkenen kunnen volgens Vivaqua kiezen of ze bij het bedrijf blijven of de overstap maken naar de gemeenten of de wateroperator waarmee de gemeenten in zee zullen gaan.

De vakbond ACV Openbare Diensten vraagt snel duidelijkheid. Secretaris Rudi De Coster wijst erop dat de mensen die bij Vivaqua blijven hun functie wel eens zouden kunnen zien verdwijnen. Wie de overstap maakt, heeft volgens hem maar één jaar garantie om zijn financiële arbeidsvoorwaarden te kunnen behouden. De vakbondsman pleit ervoor dat de betrokkenen hun statuut kunnen behouden.

Om daarover te kunnen onderhandelen moet de toekomstige wateroperator (De Watergroep, Farys of eventueel een nieuw te creëren speler) van de verschillende gemeenten eerst bekend zijn. Eind augustus zouden de gesprekken tussen vakbonden en directie van Vivaqua worden voortgezet. De Coster verwacht in het najaar onderhandelingen met de nieuwe operatoren.

De uitstap van de Vlaams-Brabantse gemeenten heeft te maken met de geplande fusie van Vivaqua en Hydrobru, een intercommunale voor afvalwaterbeheer die enkel in het Brusselse Gewest actief is. De gemeenten zagen die fusie niet zitten omdat Hydrobru volgens hen zware schulden heeft.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Zaventem
Zaventem

Fransen nemen Zaventems bedrijf over

ZAVENTEM -  Het Zaventemse DigitalScaler is overgenomen door het Franse Wemanity, marktleider in klantgerichte digitale en agile transformaties, Door deze… Lees meer