Foto: VDT

Tien jaar Food Port: een verhaal van vallen en opstaan

Tien jaar na de opening van de Food Port Tienen aan het Soldatenplein zit het markante gebouw vandaag vol met start-ups. Tegen de verwachting in, komen deze niet uit de regio Leuven, maar uit de suikerstad zelf. “En dat is toch wel de grote verrassing geweest”, zegt manager Renaat Kuipers.

Het blijft een uniek gegeven: Tiense bedrijven en de publieke sector investeren samen in een incubatiecentrum, dat jonge bedrijven in de voeding en de pharma de ruimte wil geven om te groeien.

“Dat was inderdaad het opzet bij de start en tot op vandaag blijft dat grotendeels zo”, zegt Renaat Kuipers. “We hadden echter wel voor ogen dat die start-ups vooral door de KULeuven zouden aangeleverd worden. Maar dat is nooit gelukt.”

Afstand Leuven-Tienen

Volgens Renaat zijn daar verschillende verklaringen voor te vinden. “De KULeuven focust niet zozeer op voeding. Er waren vanuit de universiteit geen start-ups in de voedingssector te vinden. De start-ups in andere sectoren bleven dan weer liever bij hun moederbedrijf en de afstand Leuven-Tienen bleek in het hoofd van velen ook te groot te zijn. Een ander euvel bleek de infrastructuur van het gebouw te zijn. Zo was er nood aan een grote lift en opslagruimte.”

 

 

En dus blijkt enkele jaren na opening dat slechts drie van de twaalf units in de Food Port bezet zijn. “Dat leverde niet echt paniek op bij de investeerders, maar we moesten we dringend gaan samenzitten en bekijken welke weg we moesten inslaan. Food Port heeft zich dan meer gericht op de regio Tienen, Zuid-Oost-Brabant, om daar naar startende bedrijven op zoek te gaan, dit vooral via de netwerken van de CEO’s van de aandeelhouders van Foodport en relaties binnen VOKA en Unizo en bijkomend met advertising en communicatie op sociale media.”

Nodig in Tienen

Sinds 2021 zijn de twaalf units mooi ingevuld. “Af en toe is er verloop in de huurders, bijvoorbeeld wanneer iemand doorgroeit of wanneer iemand wordt overgenomen of ermee stopt als gevolg van een herstructurering. We kunnen vandaag zeker stellen dat Food Port nodig is in Tienen en al aan heel wat succesverhalen heeft kunnen bijdragen. Hetzelfde kunnen we zeggen van de Feed Food Health Campus er rond. Ook daar was er een beetje een trage start, om dezelfde redenen die ik al vermeld heb, maar intussen zijn er enkele prachtige bedrijven, zoals Jodoco, Marma en SES-VanderHave gevestigd, die toch voor enkele honderden jobs zorgen.”

Er zijn nog twee percelen vrij op de Campus, een van om en bij de 30 are en een groter van ongeveer één hectare.

Meer Europese subsidies

“We zijn continu bezig met leads en binnen het half jaar zal er wel wat nieuws te rapen vallen”, kondigt Renaat Kuipers aan. “Tegelijk zijn we hard aan het werk om samen met de KULeuven en de bedrijven meer Europese subsidies in de wacht te slepen. Die zijn vandaag in ons land absoluut onderbenut. Daarnaast blijft de Food Port een belangrijke rol spelen in de verbondenheid van Tiense ondernemers, door samenwerkingen met VOKA Vlaams-Brabant en de Tiense Businessclub, die hier vergaderingen houden.”