Martelarenplein Leuven Sommige terrasjes aan het Martelarenplein blijven voorlopig dicht. Foto: johe

Tiental horecazaken gesloten in Leuven vanwege muizen

Na een controle van het FAVV zijn in Leuven voorbije week vier zaken moeten sluiten, omdat er sporen van muizen gevonden zijn. Eerder gebeurde hetzelfde al eens, in zes andere restaurants en cafés. “Het is makkelijk nu met de vinger naar de horeca te wijzen”, zegt Kevin Vanderauwera, voorzitter van Horeca Leuven. “Maar het probleem is veel complexer.”

Dankzij het mooie weer en de paasvakantie konden veel Leuvenaars de voorbije week voor het eerst genieten van een terrasje. Al lukte dat niet overal, want verschillende horecazaken moesten hun deuren sluiten. De oorzaak? Een muizenplaag, waardoor een tiental cafés en restaurant in de binnenstad voorlopig gesloten blijven.

Takeaway
“Het is een probleem dat al langer aansleept”, vertelt Kevin Vanderauwera, voorzitter van Horeca Leuven en uitbater van Frietcafé L’Etoile D’Or, dat wel gewoon open is. “Niet enkel Leuven, maar wel elke grootstad krijgt er mee te maken. Wij hebben vorig jaar al aan de alarmbellen getrokken, intussen is het misschien te laat.”

“Een deel van het probleem is dat wij intussen geëvolueerd zijn naar een takeaway-maatschappij”, vervolgt Vanderauwera. “Klanten bestellen een pizza en gooien de doos weg, waarin nog wat korsten liggen. Of ze gooien het zakje van hun broodje in de vuilbak, terwijl dat vol kruimels zit. Dat vinden die muizen geweldig, want zij kunnen daar dagen van eten.”

Meer dan twee muizenkeutels
Donderdag heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controles uitgevoerd aan het Martelarenplein en de Grote Markt, waarna vier zaken moesten sluiten nadat er sporen van muizen gevonden werden. “Daarmee komt de horeca in een slecht daglicht te staan, maar dat is niet altijd terecht”, vindt Vanderauwera.

Volgens de voorzitter van Horeca Leuven is de muizenplaag eerder een maatschappelijk probleem. “Een restaurant mag nog zo goed zijn best doen om alles proper te houden, maar zoiets heb je niet altijd volledig in de hand. Want wat als je een buur hebt, die zich minder bezighoudt met die hygiëne? Of je zaak bevindt zich naast een leegstaand pand, waar etensresten in liggen? Dan ga je zelf ook snel met problemen zitten.”

Vanderauwera wil verder benadrukken dat de controles van het FAVV zeer correct en grondig gebeuren. “Als zij een zaak sluiten, betekent dat ook echt dat volgens hen de veiligheid in het gedrang komt. Het gaat dan vaak over meer dan twee keuteltjes van een muis. Want als je voor de rest perfect in orde bent, zullen de controleurs je zaak waarschijnlijk niet sluiten.”