Nieuws Vlaams Brabant TiGenix verkoopt behandeling voor ziekte van Crohn aan Japanners

TiGenix verkoopt behandeling voor ziekte van Crohn aan Japanners

TiGenix verkoopt behandeling voor ziekte van Crohn aan Japanners

tigenixStromen de volgende jaren honderden miljoenen euro binnen bij TiGenix? Sinds dinsdag is de kans heel reëel. Het Leuvense biotechbedrijf sloot een licentieovereenkomst met het Japanse farmabedrijf Takeda over Cx601. Dat is een behandeling die TiGenix ontwikkelde voor complexe perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn.

De overeenkomst levert TiGenix een vooruitbetaling op van 25 miljoen euro. Het bedrijf komt in aanmerking voor bijkomende betalingen als bepaalde mijlpalen worden behaald. Bij succes kunnen de inkomsten oplopen tot zomaar eventjes 355 miljoen euro. Plus royalties op de nettoverkoop door Takeda. Daarnaast investeren de Japanners binnen het jaar 10 miljoen euro in het aandelenkapitaal van TiGenix.

Na de miljoenendeal met Japanners ging het biotechbedrijf dinsdag tot 22,75 procent hoger op de Brusselse beurs. Dat leidde tot een reactie bij toezichthouder FSMA. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten kondigde aan een analyse te gaan uitvoeren naar Tigenix. Het aandeel van het  beursgenoteerde Leuvense bedrijf was maandag al ruim 10,57 procent hoger afgesloten, bij een handelsvolume dat dubbel zo hoog lag als gemiddeld. De miljoenendeal werd eerst dinsdagochtend bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het FSMA gaat het om een standaardprocedure, die in gang wordt gezet als een aandeel opvallende bewegingen maakt voor er belangrijke informatie wordt gepubliceerd.

De licentie gaat over het commercialiseren van een therapie voor de behandeling van perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. TiGenix maakt daarbij gebruik van een technologie op basis van stamcellen uit vetweefsel.

Het onderzoek naar de behandeling van perianale fistels werd eind vorig jaar afgrond. Perianale fistels zijn een soort tunneltjes die zich vormen vanuit het laatste deel van de darm en zich een weg zoeken naar de huid. De oorzaak is nog onbekend. De fistels kunnen bij iedereen voorkomen. Mensen die lijden aan de darmziekte van Crohn hebben een grotere kans op ontsteking.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.