Nieuws Vlaams Brabant Toch nog bezwaren rond Broeklin-project

Toch nog bezwaren rond Broeklin-project

Toch nog bezwaren rond Broeklin-project

MACHELEN/VILVOORDE – Nadat eerder de stad Vilvoorde alsnog een bezwaarschrift had ingediend, heeft nu ook de provincie Vlaams-Brabant vragen bij het vernieuwde Broeklin-project van Uplace in Machelen. De provincie wil duidelijkheid over de modal split en de grootte van de winkels. 

In het voorjaar bereikten Vilvoorde en Machelen samen met de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij (POM) Vlaams-Brabant en de provincie nog een akkoord in verband met het 265 hectare grote reconversiegebied. Intussen diende nv Uplace een aanvraag in voor een omgevingsvergunning voor het alternatieve Broeklin, of ‘Uplace light’, waarbij maakwinkels centraal staan. Het voorstel leek – aanvankelijk – breed te worden gedragen. Maar nu zijn er dus toch wat barsten in de consensus. Het openbaar onderzoek is op 3 november verlopen. Daarbij diende Vilvoorde een bezwaarschrift in, tot ergernis van buurgemeente Machelen.

Administratieve lus

Ook de provincie heeft intussen een advies gegeven voor het Mer (Milieu-effectenrapport) en een bezwaarschrift ingediend voor de omgevingsvergunningsaanvraag. “Er zijn wat opmerkingen’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) bij zusterkrant De Standaard. ‘Zo wordt volgens ons te weinig ingezet op de modal split van 50/50 die de Vlaamse regering voorschrijft voor de Vlaamse Rand, met name dat maximum 50% van de bezoekers met de wagen mag komen en minstens 50% met het openbaar vervoer. Daar dienen nog inspanningen geleverd.”

Grootte winkels 

Ook de grootte van de winkels is onvoldoende gespecificeerd. “In de consensusnota was er sprake van dat 60% van de winkels groter moet zijn dan 400 vierkante meter, precies om te vermijden dat ze in concurrentie komen met de winkels in de stadskernen. Ook daar hebben we een suggestie gedaan om dit op te nemen in de voorwaarden.”  Dehaene benadrukt dat de provincie niet negatief staat ten aanzien van het project. “We erkennen dat er goede inspanningen zijn gedaan en rekening is gehouden met de rest van het strategisch project en de afspraken die zijn overeengekomen in de consensusnota”, luidt het nog.

Sleutel bij Vlaamse overheid 

De Vlaamse overheid moet nu een beslissing nemen over de vergunningsaanvraag. Nv Uplace wil voorlopig niet reageren.

Bron: De Standaard. 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.