Recette6-Cookiespécansarrasin-13

Topchocolatier en Uitgeverij Averbode leren kleuters bakken én rekenen

Averbode - Uitgeverij Averbode lanceert samen met topchocolatier Herman Van Dender en Valériane Gréban, finaliste bij de Waalse versie van ‘Bake-Off’, het eerste kookboek in ons land voor kleuters waarin ook wiskunde wordt aangeleerd.

Aan de hand van eenvoudige recepten en praktische oefeningen kunnen drie- tot zesjarigen spelenderwijs wiskunde-opdrachten tot een goed einde brengen.  Zo starten ze het nieuwe schooljaar met voorsprong, want wiskunde is vaak het moeilijkste vak van de allerkleinsten.

“Door onze recepten te volgen, leren kinderen van 3 tot 6 jaar tellen, sommen maken en hoeveelheden afmeten. Ze leren bijvoorbeeld een appel doormidden of in kwartjes te snijden, of stukken fruit van zwaar naar licht te rangschikken. Bovendien ontdekken de kinderen zo nieuwe woordenschat en komt het hun fijne motoriek en algemene ontwikkeling ten goede”, zegt chocolatier Herman Van Dender.

Eerste kookboek

Uitgeverij Averbode stelde vast dat er voor de allerkleinsten nog geen boeken bestonden die de leerstof uit de wiskundeles koppelen aan praktische vaardigheden zoals bakken volgens een recept. Daarom ging de uitgeverij samen met onder andere topchocolatier Van Dender en Valériane Gréban aan de slag om gezonde en eenvoudige recepten te schrijven. Logopediste Maryse Collignon ontwierp vervolgens bijpassende speelse wiskunde-oefeningen. We merken dat veel jonge kinderen problemen hebben met wiskunde. Ook de laatste PISA-resultaten van Belgische leerlingen voor wiskunde waren niet om over naar huis te schrijven. In een onderzoek van Uitgeverij Averbode geeft bovendien 77% van de leerkrachten lager onderwijs aan dat hun leerlingen problemen hebben met wiskunde-opdrachten”, legt Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode uit.

Reeks van drie boeken

Dit boek is het tweede deel van een driedelige serie. Het eerste bakboek werd gepubliceerd in november 2020, en was gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Het gind achtduizend keer over de toonbank. Binnenkort zal nog een derde bakboek in de reeks verschijnen.