Nieuws Vlaams Brabant Twee tabaksbedrijven komen goed weg voor inbreuken op reclameverbod

Twee tabaksbedrijven komen goed weg voor inbreuken op reclameverbod

Twee tabaksbedrijven komen goed weg voor inbreuken op reclameverbod

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag twee tabaksbedrijven met hoofdzetel in Vlaams-Brabant grotendeels vrijgesproken voor een reeks inbreuken op het verbod op tabaksreclame tussen november 2013 en oktober 2015. Het gaat om British American Tobacco (BAT) uit Groot-Bijgaarden (Dilbeek) en Japan Tobacco International (JTI) uit Grimbergen. Een deel van de inbreuken werd wel bewezen verklaard. Daarvoor kreeg BAT een boete van 90.000 euro en JTI de gunstmaatregel van opschorting van straf.

Het parket van Halle-Vilvoorde had op 8 december vorig jaar boetes van 120.000 en 30.000 euro gevraagd tegen BAT en JTI. Volgens het parket werden bij verschillende winkels, die op de hoek van twee straten lagen, affiches van BAT- en JTI-merken aangebracht op de twee gevels.

Volgens de rechtbank omschrijft de wet niet duidelijk wat onder een voorgevel moet verstaan worden, zodat de term moet geïnterpreteerd worden als de gevel aan de straatkant. Winkels op straathoeken hebben twee voorgevels, waardoor er geen sprake is van een inbreuk op het reclameverbod.

Voorts zouden in verschillende winkels affiches met slogans voor BAT-merken aangebracht zijn, wat ook verboden is omdat op tabaksaffiches alleen de merknaam te zien mag zijn. De rechtbank oordeelde echter dat de betrokken slogans gedeponeerd waren als merken, zodat de affiches voldeden aan alle wettelijke voorschriften.

British American Tobacco werd wel veroordeeld omdat het megapacks sigaretten had aangeboden aan een lagere prijs, reclame gemaakt had voor een sigarettenmaker waarop bovendien geen gezondheidswaarschuwing stond en reclameaffiches aangebracht had. JTI had een tabaksaffiche laten hangen op een krantenwinkel die al twee maanden leegstond.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer