Uitslaande brand en explosies bij busbedrijf: nieuwe loods met 24 bussen en 700 zonnepanelen volledig in de as gelegd

Een brand bij het busbedrijf Multiobus in Tienen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag grote schade aangericht. 24 bussen, waaronder 13 nieuwe elektrische, gingen in vlammen op. Bij busbedrijf Multiobus reageert men vol ongeloof: “We konden niets doen, alleen machteloos toekijken hoe heel veel werk en investeringen in vlammen opgingen.”

Multiobus, onderaannemer van De Lijn, is gekend als pionier in het gebruik van elektrische bussen. Enkele jaren geleden werd er nog zwaar geïnvesteerd in een nieuwe loods met elektrische laadinstallatie om die bussen onder te brengen. Net in die loods brak in de nacht van dinsdag op woensdag brand uit.

Met tranen in de ogen doet Bernard Vandereyken, hoofd van de dienst communicatie bij Multiobus, het verhaal. “Toen ik hier aankwam, rond 00.30 uur vannacht stond de loods in lichterlaaie. Het was verschrikkelijk. Er waren heel veel luide knallen te horen en de rookpluim was gigantisch. We konden niets doen, alleen machteloos toekijken hoe heel veel werk en investeringen in vlammen opgingen.” Tot zelfs in Kortenaken en Glabbeek waren explosies te horen, vergelijkbaar met vuurwerk.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Bernard Vandereyken. Foto: vdt
Bernard Vandereyken. Foto: vdt

In een mum van tijd stond de loods aan het Soldatenplein, met op het dak maar liefst 700 zonnepanelen, in lichterlaaie. Brandweer en politie kwamen massaal ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat de loods met daarin 24 bussen volledig uitbrandde. Het gaat om dertien elektrische exemplaren en elf dieselbussen.

“Als je weet dat één elektrische bus 500.000 euro kost, dan weet je dat er een enorm financieel verlies is”, aldus Bernard. “Het dak lag bovendien nog eens vol met 700 zonnepanelen en ook de laadinfrastructuur en een nieuwe carwash zijn vernield. Dit is heel pijnlijk. We zijn al een aantal jaren trekker van het elektrisch openbaar vervoer. Op Busworld hadden we nog maar pas twintig nieuwe volledig elektrische bussen aangekocht. We waren er bijna klaar voor om in 2025 vijftig procent van onze voertuigen elektrisch te laten rijden, maar daar blijft vandaag niets meer van over.”

“Hopelijk weten we snel wat de precieze oorzaak is”, gaat Bernard verder. “Er wordt onmiddellijk een onderzoek gestart. En dan hopen dat de verzekeringen tot een consensus komen, zodanig dat we spoedig met de afbraak van de loods kunnen starten en hopelijk kunnen we dan met het hele Multiobusteam alles weer kunnen opbouwen en opnieuw staan waar we gisteren stonden.”

Gelukkig konden de aanpalende loodsen wel gevrijwaard worden. Rond 2 uur kreeg de brandweer het vuur onder controle.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

brand bij multiobus
Foto: vdt

Stukjes verbrande isolatie

De brand ging ook gepaard met een grote rookontwikkeling. “Deze rook heeft zich intussen verspreid en is verdund zodat dat deze geen risico meer vormt voor de bevolking”, zegt Tom Vandebosch, noodplanningscoördinator van de stad Tienen. “Er was geen asbest aanwezig in het gebouw.”

Na ongeveer een uur blussen was de brand onder controle. “Tijdens de brand hebben er zich stukjes verbrande isolatie verspreid over het grondgebied van Tienen”, zegt Vandebosch. “Het betreft lichte, zwartgeblakerde stukjes, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij contact in aanzienlijke hoeveelheden. De veiligheidsdiensten en de gemeente zorgen binnen de mate van het mogelijke voor het opruimen van het openbare domein en de plaatsen waar dit is aangewezen voor de veiligheid.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

brand bij multiobus
brand bij multiobus. Foto: vdt

De Civiele Bescherming kwam ook in bijstand voor het analyseren van de lucht. Er werden geen schadelijke concentraties gemeten. Zij leverde eveneens bijkomend materiaal om de straten schoon te vegen en een drone om beeldvorming te voorzien. Ook de technische dienst helpt nu verder met het schoonvegen van de stad.

De Vlaamse Milieu Maatschappij heeft stalen genomen van het oppervlaktewater en is paraat om verdere verspreiding te voorkomen. Wie zelf deze stukjes opmerkt, kan deze met handschoenen verwijderen. Op de website van de stad Tienen is een kaart zichtbaar met een zone waar mogelijk roetneerslag is gevallen. Binnen deze zone wordt afgeraden om groenten en fruit uit de tuin te consumeren.

Door de brand konden 24 bussen vanochtend niet uitrijden en dat zorgde in de regio Tienen voor hinder. “We hebben de hinder zoveel mogelijk proberen te beperken, in samenspraak met De Lijn en andere busmaatschappijen”, zegt Bernard. “De collegialiteit is echt enorm en dat biedt toch enige troost. Voorlopig zijn enkele chauffeurs ook thuis gezet. We gaan de komende dagen zien hoe we dat verder gaan oplossen.”