Werkzaamheden brug Humbeek-sas Foto: IF

Unizo eist meer communicatie bij wegenwerken na onaangename verrassingen van voorbije weken: “Ondernemers tijdig en volwaardig betrekken”

Unizo Vlaams-Brabant & Brussel roept op tot een betere communicatie en een herziening van de hinderpremie bij wegenwerken. “Ondernemers denken graag mee over na over hoe de impact van werken tot een minimum beperkt kan worden.”

De voorbije weken werden tal van ondernemers verrast door wegenwerken. Zo werden ondernemers in Sterrebeek geconfronteerd met een plotse start van de werken aan de Mechelsesesteenweg door de Werkvennootschap. De werkzaamheden zorgen voor heel wat hinder in het centrum van Sterrebeek. Vooral tijdens de ochtendspits is het er lang aanschuiven.

Ook in Rotselaar gingen de werkzaamheden aan de Dijlebrug van start zonder dat het Agentschap Wegen en Verkeer voldoende signalisatie plaatste.

Unizo Vlaams-Brabant & Brussel vraagt daarom om voorafgaand aan belangrijke infrastructuurwerken steeds in dialoog te gaan met ondernemers en tijdig te communiceren over de hinder, aanpak en timing.

“Enkele evergreens bij wegenwerken zijn niet moeilijk, alleen vragen ze een inspanning om ondernemers tijdig en volwaardig te betrekken. Ondernemers denken graag mee over na over hoe de impact van werken tot een minimum beperkt kan worden”, vertelt Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams-Brabant & Brussel. “Door informatie vooraf te verspreiden kunnen ondernemers zich beter voorbereiden. Ook communicatie tijdens de werken helpt om zich beter te organiseren en de impact te beperken. Daarnaast is ook een duidelijk aanspreekpunt belangrijk.”

Hinderpremie

Ondernemers met maximaal negen werknemers die voornamelijk actief zijn in de retail of horeca kunnen bij hinder door openbare werken beroep doen op een eenmalige hinderpremie van 2.000 euro. Maar die wordt volgens Unizo Vlaams-Brabant & Brussel te beperkt toegekend.

“De premie is gericht op ondernemers in de werfzone zelf. Ondernemingen die buiten de werfzone vallen en ook vaak grote hinder ondervinden, hebben er geen recht op. Kijk maar naar de situatie bij de aanvaring van de brug Humbeek-Sas”, vertelt Tielemans.

“Bovendien hebben ondernemingen met meerdere vestigingen slechts recht op één premie, ook wanneer er meerdere vestigingen binnen hetzelfde jaar met zware hinder te maken hebben. Een uitbreiding van de hinderpremie naar meerdere sectoren en een uitgebreide zone dringt zich dus op.”