twee (4) Foto HSB/RR

Unizo wil rem op ‘wildgroei’ aan vergunningen voor grote winkelpanden

REGIO - In Vlaanderen wordt 66% van de negatieve adviezen voor de ontwikkeling van een (groot) winkelpand niet gevolgd door de gemeente. Volgens Unizo Vlaams-Brabant & Brussel is er dringend nood aan een afdwingbaar detailhandelsplan.

Wie kleinhandelsactiviteiten met een oppervlakte van meer dan 400 m² wil ontwikkelen heeft een vergunning van de gemeente nodig. Is het pand groter dan 1000 m², dan geeft het Agentschap Innoveren & Ondernemen een niet-bindend advies.

Uit cijfers blijkt dat een gunstig advies in bijna 80% van de gevallen wordt gevolgd door een vergunning. Maar bij een ongunstig advies is dat nog steeds 66%. Unizo spreekt over een wildgroei aan handelsoppervlakte in de provincie, vooral buiten de winkelkerngebieden.

Volgens regionaal directeur Elke Tielemans is er dringend nood aan een afdwingbaar detailhandelsplan. "In het verleden wisten we met Unizo verschillende perifere winkelprojecten zoals Uplace en de Veilingsite te vermijden of bij te sturen. Tot op vandaag. Niet alleen tonen de cijfers aan dat er ruim voldoende winkelopppervlakte is in onze regio, we zien het ook aan de toegenomen leegstand. Er kunnen zeker nog ontwikkelingen in onze regio, maar dan wel met oog voor levendige en bedrijvige kernen. Dit vraagt een duidelijk en kordaat beleid."

Tielemans vindt het belangrijk dat regels rond vergunningen zich niet beperken tot de gewestgrenzen. "De nieuwe outlet in Tubeke en de grootschalige ontwikkelingen in Waterloo, Louvain-La-Neuve en Hannut hebben gevolgen voor de winkelkernen in onze regio. Het is duidelijk dat de regelgeving in Vlaanderen nog niet perfect is, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat de principes die we hier hanteren over de gewestgrens met de voeten worden getreden."