Nieuws Vlaams Brabant Vaartkom op Zondag toont transformatie van industriële site

Vaartkom op Zondag toont transformatie van industriële site

Vaartkom op Zondag toont transformatie van industriële site

De transformatie van de Vaartkom in Leuven van verlaten industriële site tot  nieuwe bruisende stadswijk krijgt nu zondag een feestelijk tintje. Om alle veranderingen, zowel in het verleden als in de nabije toekomst, overzichtelijk te tonen organiseert het stadsbestuur Vaartkom op Zondag. De focus ligt onder meer op Vaartopia, een grootschalig project voor de ontwikkeling van de Vaartkom tot creatieve long van Leuven en Vlaanderen.

De Vaartkom evolueert van matrassenboulevard naar terrassenboulevard. De oude verkeersaders zijn verlegd naar het nieuwe Engels Plein, waardoor de noordoever autoluw werd. “We zien er graag wat meer horecazaken, die  terrassen buiten kunnen zetten, naar het voorbeeld van De Hoorn en OPEK”, zegt schepen Mohamed Ridouani.

Leuven haalde 3,3 miljoen euro Vlaamse subsidies binnen voor Vaartopia, een grootschalig stadsproject voor de ontwikkeling van de Vaartkom tot creatieve long van Leuven en Vlaanderen. “Met deze subsidie gaan we een antwoord bieden op de vraag van de creatieve sector naar betaalbare ruimte. We  investeren in ontmoetingsplaatsen en betaalbare ruimte voor ondernemers. Voorts willen we de historische Molens van Orshoven definitief restaureren, de karaktervolle Stokerij aankopen en de immense silo’s klaarmaken voor tijdelijk gebruik.”

De stad heeft voor de restauratie van de Molens een bijkomend dossier ingediend, om extra middelen te krijgen. “In het najaar zullen de Molens klaar zijn voor tijdelijk gebruik. Binnenkort lanceren we de oproep om de gigantische ruimte creatief in te vullen.” Ook de silo’s zullen tijdelijk betrokken kunnen worden. Dat wordt momenteel samen met projectontwikkelaar Ertzberg uitgetekend.

In het najaar van 2017 wordt de Stokerij gerenoveerd. “Daar hebben we samen met projectontwikkelaar Virix de ambitie om het historische gebouw om te vormen tot onder meer kantoren voor starters.”

Op zondag 30 april organiseert de stad Vaartkom op Zondag, met rondleidingen langs de nieuwe ontwikkelingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.