fietsen

Van extreme vraag naar overschot elektrische fietsen: “Fietsenhandelaars kampen met een gigantisch personeelstekort.”

DILBEEK - Het gebrek aan fietsen dat tijdens de coronapiek opdook, keert nu als een boemerang terug in het gezicht van sommige fietsenhandelaars. Onder meer bij Frank Wauters (62) van Ohmega Bikes in Dilbeek is het overaanbod groot. Hoe is dat kunnen gebeuren?

220 elektrische fietsen staan er momenteel in het depot en de winkel van Ohmega Bikes zaakvoerder Frank Wauters. Dat zijn er rond deze tijd van het jaar een pak meer dan anders. “Normaal telt mijn stock rond midden september ongeveer dertig à veertig fietsen. Dat het er nu maar liefst 180 meer zijn, is ongezien”, zegt Frank Wauters, die Ohmega Bikes negen jaar geleden oprichtte in een winkel langs de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden en een vijftal jaar geleden verhuisde naar een groter pand op de Ninoofsesteenweg in Dilbeek.

Onzekerheid

Volgens Frank is het overaanbod te wijten aan de zeer wisselvallige leveringen de afgelopen maanden, gepaard met de grote onzekerheid die er maandenlang heerste. Een onzekerheid waarvan sommige fabrikanten volgens hem in zekere mate misbruik maakten.

“Door de lockdowns mocht plots heel veel niet meer, maar fietsen wel nog. De verkoop van fietsen steeg hierdoor zo hard dat de fabrieken niet konden volgen. De fabrikanten voorspelden ook naar de toekomst toe grote tekorten. Hierdoor werden handelaars zoals ik min of meer gedwongen om, in plaats van zoals gebruikelijk af en toe enkele fietsen, plots een groter aantal een jaar op voorhand te bestellen.”

“Die leveringen bleven vervolgens uit omdat toeleveranciers problemen hadden. Nu de toestand weer min of meer normaal verloopt, komen de leveringen wel binnen en zit je plots met een heleboel fietsen extra. Dat is een heel vervelende situatie.”

Vacatures

Het is een gang van zaken die ook enkele andere fietsenhandelaars in de regio bevestigen, net als een ander algemeen probleem waarmee de sector kampt. Het grote gebrek aan geschoold personeel.

“Fietsenhandelaars kampen met een gigantisch personeelstekort. De vacatures raken niet ingevuld omdat er enerzijds steeds meer winkels zijn, en de instroom van personeel anderzijds heel beperkt is”, zegt Frank. “Momenteel werk ik zelf voor drie. Dat gaat dan van het ontvangen van klanten in de winkel, het bijbestellen van stukken, het uitvoeren van herstellingen, en het invullen van papierwerk. Werkweken van 80 à 90 uur zijn helaas eerder de regelmaat dan de uitzondering.”