baksteen

Vastgoedprofessionals moeten imago oppoetsen

Het imago van vastgoedprofessionals blijft worstelen met de clichés die al jarenlang meegaan. De reputatie van makelaars boekt wel vooruitgang maar bengelt nog altijd onderaan in de top tien van vastgoedberoepen. Notarissen genieten nog het meeste vertrouwen bij de Belg (55 procent). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Real Estate Trust Barometer, een jaarlijks onderzoek bij 1.500 Belgen van het Leuvense communicatiebureau Bereal en marktonderzoeksbureau WES.

Bereal en WES polsen elk jaar naar het vertrouwen van de Belg in de verschillende vastgoedberoepen. Het jarenlange clichébeeld blijft de hele sector parten spelen. Zeker voor een aantal specifieke vastgoedsectoren blijft er werk aan de winkel.

In 2016 genoten de architecten nog het meeste vertrouwen van alle vastgoedberoepen. Die plaats is intussen ingenomen door de notarissen. Dat zegt op zich voldoende, gelet op hun discutabele reputatie. Overigens heeft slechts 55 procent van de Belgen redelijk tot veel vertrouwen in notarissen. Architecten halen 53 procent. Landmeters staan op de derde plaats met 51 procent.

Het imago van de vastgoedmakelaars is dus nog altijd niet goed genoeg, al wordt er vooruitgang geboekt. In 2016 zei 24,4 procent een vertrouwensvol beeld te hebben over de makelaars. In 2017 is dat 31 procent. Achterliggende factoren die het imago een beetje verbeterd hebben, zijn de verhouding prijs-kwaliteit, het succes waarmee makelaars vastgoed verkopen en de mate waarin hun advies als bruikbaar wordt bestempeld.

“De vastgoedsector worstelt al jaren met een moeilijk imago. Perceptie verander je niet zomaar. Bepaalde beroepsgroepen zoals de makelaars gaan er wel op vooruit in ons imago-onderzoek” , zegt Dajo Hermans van Bereal.

Projectontwikkelaars

Een buitenbeentje vormen de projectontwikkelaars, waar het vertrouwen niet gestegen is en uitkomt op 34,5 procent. Bijna zestig procent klaagt over de prijs-kwaliteitsverhouding van de bouwpromotoren en stelt geregeld het gebrek aan vakkennis in vraag.

De bevraging is uitgevoerd voor het uitbreken van de Antwerpse vastgoedsaga. “Ook zonder dit soort nieuws kampen projectontwikkelaars al jarenlang met een moeilijk imago. Dat beseft de sector zelf zeer goed”, zeggen Hermans en Pascal Steeland van WES.

“Verschillende spelers proberen het tij te keren en gaan voor geloofwaardigheid en expertise. Maar één negatief verhaal of een project dat op protest stuit, volstaat soms al om dat sectorimago opnieuw onderuit te halen. Zeker omdat het vaak over miljoenenprojecten in de achtertuin van de Belg gaat. Precies daarom is het zo belangrijk dat ze hun expertise zoveel mogelijk delen en zo open mogelijk zijn.”

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars probeert via de tuchtkamer de vele vastgoedmakelaars die ontsporen weer op de rails te krijgen. De commissie opsporingsonderzoek levert inspanningen om niet erkende zogenaamde vastgoedprofessionals op te sporen en tot stoppen te dwingen.