1 Credit: Unizo. Veerle Bossaerts.

Veerle Bossaerts: “Label staat voor toewijding en kwaliteit”

HAACHT/BEGIJNENDIJK -  Jaarlijks reikt Unizo Vlaams-Brabant & Brussel het Handmade In Belgium (HIB)-label uit aan makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten. Het afgelopen jaar mochten 15 ondernemers het authenticiteitslabel ontvangen. “Ik ben erg blij met dit label”, reageert Veerle Bossaerts van Vanille Charlotte uit Haacht. “Het staat voor toewijding en kwaliteit.” Ook Alex Vanderauwera van de geprezen chocolaterie Delvora uit Betekom (Begijnendijk) was bij de gelukkigen.

Na een carrière van 15 jaar in het bankwezen was handelsingenieur Veerle Bossaerts een handvol jaren geleden toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik wilde iets creatiefs doen”, vertelt Veerle. “En omdat bakken mijn hobby is was de keuze snel gemaakt.” Voor de centrale examencommissie behaalde Veerle haar bakkersdiploma. Intussen is de creatieveling al 5 jaar voltijds aan de slag met Vanille Charlotte. “Tot in de kleinste details werk ik handmatig de bestellingen voor particulieren en bedrijven af. Mijn specialisatie is het maken van de mooiste gepersonaliseerde taarten voor een onvergetelijk feestmoment, een verjaardag, communie of huwelijk. Elk bijzonder feest verdient een bijzondere taart. Bij Vanille Charlotte gaan smaak en presentatie hand in hand”, zegt Veerle nog.

Authentieke, handgemaakte producten

“Consumenten zijn vandaag meer dan ooit op zoek naar authentieke, handgemaakte producten die lokaal geproduceerd zijn en waar duurzame processen achter schuil gaan. Dat is nu net waar het HIB-label van Unizo voor staat. Met het label willen we vakmanschap in de kijker zetten en de aandacht van het publiek trekken bij de vele ambachtelijke makers die ons land telt.” licht Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams-Brabant & Brussel toe.

Delvora 

Opvallende “nieuwkomer” in het rijtje HIB-houders is chocolaterie Delvora uit Betekom (Begijnendijk). De zaak mag zich intussen een traditiespeler noemen. “Delvora is gestart in 1990”, zegt zaakvoerder Alex Vanderauwera. “Ikzelf heb 12 jaar geleden de zaak overgenomen. Of dit label nog toegevoegde waarde heeft? Zeker en vast. We kunnen het label inzetten voor de promotie van onze webshop. Het is een mooie opportuniteit om aan te tonen dat online ook lokale kwaliteit kan gekocht worden”, zegt Vanderauwera nog.

Strikte criteria 

Ondernemers met een HIB-label voldoen dan ook aan strikte criteria. Zo oefenen ze hun activiteit in hoofdberoep uit, hebben ze maximum 20 werknemers in dienst en is hun product voor minstens 50 procent ‘handmade’. Het product heeft daarnaast een zekere nutsfunctie en is uniek in zijn soort.

Behalve Vanille Charlotte en Delvora behaalden nog eens 13 zaken het HIB-label: