HERENT – Dat consumenten een hygiënisch horecabezoek en bijkomende maatregelen verwachten staat vast. Zeker in deze tijden. Met het Safe2Visit-label, een initiatief van HACCP Coach uit Herent, kunnen horecazaken, voedingszaken en retailers dit ook effectief bewijzen. Het gaat om een online opleiding die de medewerkers kunnen volgen, waarna een audit volgt. Is deze positief, dan slepen ze het label in de wacht. Voor de consument is het een garantie op een hygiënische werking.
“Met HACCP Coach zijn we al jaren thuis in voedselveiligheid en hygiëne en we zijn dan ook perfect geplaatst om de consumenten deze bijkomende zekerheid te bieden”, zegt Annemie Bert, zaakvoerster van HACCP Coach uit Herent. “Ons Safe2Visit-label garandeert de consument een hygiënische werkwijze en een verhoogd bewustzijn bij de horeca-uitbater en zijn medewerkers. We zijn ervan overtuigd dat deze zaken na de opstart een streepje voor hebben en dat in de toekomst élke zaak hier meer aandacht voor zal moeten hebben.” HACCP is een voedselveiligheidssysteem.
Anonieme audit
Concreet volgen de medewerkers van de horecazaak een online opleiding. “Het gaat om een combinatie van een stukje theorie en heel wat praktische tips & tricks, best practices en voorbeelden uit de praktijk. Nadat de opleiding is afgerond volgt er een audit ter plaatse. Hierbij controleren we anoniem of de opgedane kennis ook effectief in de praktijk wordt toegepast. Is dit het geval, dan worden de zaak beloond met het Safe2Visit-label. We doen alvast geen toegevingen op onze controles en niet elke zaak zal het label bemachtigen. Hygiëne en kwaliteit zijn te belangrijk om lichtzinnig mee om te springen.”
Feedback van klanten
Ook horecabezoekers zullen de kans krijgen om hun mening te geven. “In de horecazaken zullen de consumenten een QR-code vinden. Daarmee kunnen ze niet enkel op een hygiënische manier elektronisch betalen, maar ook hun feedback geven op het bezoek. Deze delen we dan weer met de horecazaak in kwestie. Bijkomende, waardevolle feedback waar de ondernemer mee aan de slag kan”, zegt Annemie.
HACCP Coach
HACCP Coach is gevestigd aan de Zavelputstraat in Herent. De HACCP Coach is een onafhankelijke expert die horecazaken en voedingsverwerkende bedrijven helpt en begeleidt om volledig conform te zijn met de geldende HACCP richtlijnen en wetgeving. Annemie werkte tot 2016, het jaar van de oprichting van HACCP Coach, in grootkeukens, eerst als kok en later in verschillende leidinggevende functies waarin Annemie de keuken en het personeel moest aansturen steeds met het oog op een feilloze HACCP registratie.