Nieuws Vlaams Brabant Verenigde Staten lonken naar Hagelands fruit

Verenigde Staten lonken naar Hagelands fruit

Verenigde Staten lonken naar Hagelands fruit

fruithagelandDe Verenigde Staten lonken naar fruit uit het  Hageland. Het US Department of Agriculture nam een positieve beslissing  over de nakende export van peren en appels vanuit de oostelijke regio van Vlaams-Brabant. De exportvergunningen voor de Fruitveiling in Glabbeek en Zoutleeuw worden vermoedelijk binnen het jaar goedgekeurd.

De gemeente Glabbeek zocht in de zomer van 2013 bij monde van Peter Reekmans, toen nog Vlaams parlementslid en vandaag burgemeester, steun bij de Amerikaanse ambassade voor het exportdossier van de Belgische Fruitveiling. Die heeft in Vlaams-Brabant vestigingen in Glabbeek en Zoutleeuw.

Howard Gutman bracht in 2013, zijn laatste jaar als Amerikaanse ambassadeur in België, een bezoek aan de Glabbeekse afdeling van de Fruitveiling. De contacten die toen gelegd werden, resulteren bijna drie jaar later in mogelijk goed nieuws voor de appel- en perentelers uit het Hageland.

De vestiging in Glabbeek produceert jaarlijks 70.000 ton appels en peren. Tachtig procent is voor export bestemd. Zestig procent daarvan ging vroeger richting Rusland. Door het Russische invoerverbod op appels en peren, dat op 7 augustus 2014 van kracht werd, moesten de telers gedwongen andere afzetmarkten voor hun fruit aanboren.

Een van de nieuwe exportbestemmingen is China. Andere groeimarkten zijn Wit-Rusland, Canada, Brazilië en West-Europese landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en Engeland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.