https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2011_09_07_B1_GQT3F0IMV.1_DSC_5131 Foto Hedwig Neesen

Verenigingen en ondernemers welkom in de citadel van Diest

DIEST - Verenigingen en ondernemers krijgen de kans zich tijdelijk in de courtines van de citadel van Diest te vestigen. De stad zoekt nu een regisseur die actief naar belangstellenden op zoek gaat.

De citadel vormde sinds de 19e eeuw een belangrijk onderdeel in de verdediging van de stad. Tussen 1953 en 2011 was het de thuisbasis van het 1e bataljon parachutisten. In de zomer van 2011 verdwenen de laatste militairen van de citadel van Diest. De stad kocht daarop het bebouwd gedeelte aan in 2012. Op lange termijn moet de citadel herbestemd worden tot een nieuw stadsdeel, met een gebalanceerde mix aan stedelijke en private functies.

Het stadsbestuur van Diest geeft deze legislatuur het startschot voor de herbestemming van de citadel. Een deel van de courtines – de karakteristieke, beschermde ruimtes rond het monumentale paradeplein – wordt gerestaureerd. Zij zullen in de toekomst plaats bieden aan een toeristisch onthaalpunt, een gemoderniseerd paramuseum en de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst.

Bruisende mix

“Tegelijk willen wij als stad ook de courtines die in deze fase nog niet gerestaureerd worden ten volle benutten”, beklemtoont schepen van Stadsontwikkeling Bart Stals (DDS). “In totaal is er maar liefst 5.000 m² aan ruimte beschikbaar voor een periode van minimaal 3 jaar. We mikken op een bruisende mix van verenigingen en ondernemers, met een oog op een duurzame, circulaire werking. Het wordt de taak van de regisseur om op zoek te gaan naar geïnteresseerde tijdelijke gebruikers.”

Belangstellenden voor de taak van regisseur kunnen zich tot 8 maart om 14 uur kandidaat stellen. Info: vastgoed@diest.be