Nieuws Vlaams-Brabant Verfproducent AkzoNobel waarschuwt voor mogelijk banenverlies

Verfproducent AkzoNobel waarschuwt voor mogelijk banenverlies

Foto RTR

Verfproducent AkzoNobel waarschuwt voor mogelijk banenverlies

MACHELEN, VILVOORDE – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel, bij ons bekend van onder meer de merken Levis en Dulux, zal waarschijnlijk banen schrappen. Daarvoor waarschuwde topman Greg Poux-Guillaume woensdag bij de voorstelling van de jaarresultaten. De topman verwijst naar de dalende vraag.

Om hoeveel van de ruim 35.000 banen het gaat, kan hij nog niet zeggen. “We zullen daar lokaal naar kijken”, klinkt het woensdag. De groep is ook in België actief, met een fabriek in Machelen en kantoren en verdeelcentrum in Vilvoorde.

Vorig jaar daalde de verkoop van AkzoNobel wereldwijd met 7 procent. In Europa was dat zelfs nog wat meer, zo’n 8 tot 10 procent. “We verwachten dat de verkoop dit jaar ook nog lager zal uitvallen, met zo’n 1 tot 5 procent. Daarom moeten we ingrijpen, onder meer door te kijken naar het aantal banen binnen het gehele bedrijf”, licht Poux-Guillaume toe.

Hoge kosten

De topman wil op die manier de kosten terugdringen, om zo de winstmarge te vergroten. Vorig jaar realiseerde de verfproducent een brutowinst van 1,15 miljard euro, voor aftrek van rente, afschrijvingen en belastingen. Dat was een daling tegenover het jaar voordien (1,43 miljard euro). Poux-Guillaume mikt voor het lopende boekjaar op een ebitda-winst van 1,5 miljard.

Positief alvast is dat de grondstofprijzen sinds eind vorig jaar aan het dalen zijn. “Ook in Europa dalen de grondstofprijzen inmiddels”, ziet Poux-Guillaume. “Maar doordat andere kosten nog altijd hoog zijn, verwacht ik dat de verfprijs in de eerste halfjaar omhoog zal gaan. Voor de tweede jaarhelft moeten we afwachten. Dat hangt onder meer af van de nog altijd hoge energiekosten voor de chemiesector.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.