Vers geld voor Food Port in Tienen

foodportHet bedrijven- en incubatiecentrum Food Port in Tienen krijgt een kapitaalinjectie van 250.000 euro. Dat geld, onder de vorm van een lening, moet dienen om nieuwe huurders aan te trekken. Het gebouw staat al jarenlang grotendeels leeg.

Food Port wil beginnende bedrijven in de bio-industrie helpen opstarten. Het incubatiecentrum is onderdeel van de Feed Food Health-campus. Die site is een samenwerking met de KU Leuven en met de bestaande voedingsindustrie in de stad en de regio Tienen.

De bezetting schommelt al jaren rond de 25 procent. In Food Port zijn amper drie van de twaalf units ingenomen door de bedrijven Nikkiso en Quomak. Samen stellen die een tiental mensen te werk. De redding moet komen van een nieuwe doorstart.

Om het draagvlak van het project te verhogen leent het Bedrijvencentrum Tienen 250.000 euro aan Food Port. Enkele geïnteresseerde bedrijven haakten in het recente verleden af omdat ze te veel moesten investeren alvorens zich in het gebouw te vestigen.

Met het geld worden de units en de zaal op het gelijkvloers instapklaar gemaakt. Een van de leegstaande units wordt helemaal afgewerkt als voorbeeldtype voor potentiële huurders.

De Feed Food Health-campus komt maar moeizaam op gang. De provincie Vlaams-Brabant gaf onlangs een subsidie van bijna 300.000 euro om de site een inhoudelijke doorstart te geven. De enigste investering van formaat tot dusver kwam van SESVanderHave. De ontwikkelaar en producent van suikerbietzaden bouwde er een onderzoekscentrum.