Vier brugdelen voor nieuw ecoduct succesvol geplaatst: “Heel huzarenstukje om brugdelen op hun plek te krijgen”

HOEILAART - Indrukwekkende taferelen langs de spoorlijn in Groenendaal afgelopen weekend, want daar is de basis gelegd voor het nieuwe eecorecreaduct De Priorij. Vier impossante brugdelen van elk 54 meter lang, 1,2 meter breed en tot 2 meter hoog werden op hun plaats gehesen.

Een unieke natuurbrug die fietsers, voetgangers en dieren veilig over de Ring brengt. Dat is wat De Priorij moet worden. De brug komt langs de spoorlijn tussen het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec en het station van Groenendaal. Daar was al een brug, maar die was veel te klein geworden om het grote aantal gebruikers comfortabel te bedienen. De locatie wordt immers zowel door mens als dier vaak bezocht wordt. Maar de ring rond Brussel is er een hinderlijke barrière.

Zo moet de brug er na afloop van de werken uitzien.

De brug maakt dan ook deel uit van een groter project van de overheid om versnipperde natuurgebieden en gesplitste woonkernen opnieuw met elkaar te verbinden met behulp van bruggen. “Dit ecorecreaduct werd zo ontworpen om de ervaring voor de gebruiker ervan – zowel mens als dier – naadloos te laten aansluiten op de bestaande omgeving”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Er werd bewust gekozen voor materialen met een natuurlijke uitstraling zoals hout, weervast staal en natuursteen. Op de brug komt volop beplanting in overeenstemming met de omringende natuur. Wandelaars en fietsers krijgen de ervaring dat ze de Ring kruisen via een aangenaam natuurpad en niet via een storende brugconstructie. De brug vormt zo een waardevolle aanvulling voor de prachtige omgeving van het Zoniënwoud.

“De gebruiker zal het oversteken van de brug niet ervaren als het kruisen van een autosnelweg, maar wel als een aangename wandeling in de natuur”, aldus Peeters.

“De werken voor de plaatsing van de vier brugdelen zijn goed verlopen”, besluit Lydia Peeters. “Het was een heel huzarenstukje om de brugdelen op hun plek te krijgen, maar alles verliep vlot.” De brug wordt de komende maanden verder afgewerkt. De opening is voorzien voor het voorjaar 2024.