IMG_9246

VITeS moet meer textiel verkopen om jobs te handhaven

LEUVEN/DILBEEK/OPWIJK/VILVOORDE/ZELLIK - De twaalf filialen van Kringwinkel-groep ViTeS passen vanaf vandaag eenheidsprijzen toe voor textiel. Daarmee wil de groep inspelen op de gevolgen van het maatwerkdecreet dat zwakkere profielen/werknemers integreert in maatwerkbedrijven. Door de nieuwe regeling zullen er meer stuks textiel moeten verkocht worden om de sociale tewerkstelling te handhaven. 

T-shirt: 1.5 euro, broek: 3 euro en jurk: 4 euro. Voortaan passen de twaalf filialen van Kringwinkels VITeS eenheidsprijzen toe voor textiel. Tot nog toe zat er een grotere variatie in de prijszetting maar door de gevolgen van het maatwerkdecreet moet de kringwinkel hiervan afstappen voor textiel.  "Het decreet heeft als gevolg dat er binnen de sociale werkplaatsen zwakkere profielen/werknemers toegeleid worden", zegt Ingrid De Roo, communicatieverantwoordelijke van de VITeS-groep. "In functie hiervan hebben we ons productieproces moeten aanpassen. We hebben bekeken hoe we het sorteren kunnen vereenvoudigen. De prijszetting is het einde van de sorteerketting en ook daar hebben we moeten ingrijpen met eenheidsprijzen tot gevolg." Met de aanpassing van het prijsbeleid kan er makkelijker maar ook meer geproduceerd worden." Vorig jaar zamelde VITeS 2,1 miljoen kg kledij in.

Handhaving sociale tewerkstelling 

De winkelprijzen zakken maar door de hantering van eenheidsprijzen kan er wel meer geproduceerd en verkocht worden. Kringwinkels moeten immers 65% van hun werkingsmiddelen zelf verdienen. “Dit halen we grotendeels uit de verkoop in onze winkels” zegt Luc Daelemans, directeur Kringwinkels ViTeS. "Om de sociale tewerkstelling niet te hypothekeren zullen er dan ook meer stuks moeten verkocht worden."

800 medewerkers

Kringwinkel VITeS heeft filialen in Dilbeek, Halle, Heverlee, Laken, Leuven, Opwijk, Overijse, sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Wespelaar, Zellik en Sint-Gillis. Bij de groep werken momenteel ongeveer 800 medewerkers.