Vlaams-Brabant kiest voor asperges

Asperges_à_la_flamande_160In Vlaams-Brabant is het aspergeseizoen nu echt van start gegaan met een officieel moment in de aspergekwekerij van Marc Goossens in Malderen (Londerzeel). “De start van het aspergeseizoen verdient de nodige aandacht”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw in Vlaams-Brabant. “Het is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal. Nu het wat warmer wordt, kan de oogst van de asperges beginnen. Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan de consument genieten van deze bijzondere groente.”

De asperge is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal. Ze wordt hoofdzakelijk met de hand geoogst. Per hectare kruipen er honderden manuren in het oogsten en marktklaar maken van de groente.

In Vlaams-Brabant zijn 23 hectare aspergeteelt geregistreerd. Dat komt overeen met zo’n tien procent van het Vlaamse areaal. De asperges worden voornamelijk geteeld in Londerzeel. “We zijn blij dat er zich ook in Vlaams-Brabant nog steeds telers aandienen om asperges te steken”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het familiale tuinbouwbedrijf van Marc Goossens ligt in de Londerzeelse deelgemeente Malderen, vlakbij Klein-Brabant, de bakermat van de aspergeteelt. De lichte zandgronden lenen zich uitstekend voor de teelt van asperges. Deze ideale ligging en de verminderde populariteit van deze culinaire groente vormden voor Marc Goossens de grootste motivatie om met asperges te starten. Door de goede bodemsamenstelling heeft de Malderse asperge een uiterst volle en verfijnde smaak.