Nieuws Vlaams Brabant Vlaams-Brabant maakt 85 gebouwen energiezuinig

Vlaams-Brabant maakt 85 gebouwen energiezuinig

Vlaams-Brabant maakt 85 gebouwen energiezuinig

Energiedienstenbedrijven gaan de volgende jaren in elf Vlaams-Brabantse gemeenten voor 7,7 miljoen euro investeren in zuinigere verwarmingsinstallaties en betere isolatie. Dat moet tegen 2020 leiden tot een energiebesparing van 20 tot 25 procent en een vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 10.000 ton.

De provincie Vlaams-Brabant nam deel aan Beyond Energy Action Plans (BEAST). Dat Europese project project begeleidde opzet, financiering en start van 25 energieprojecten in 9 landen. De provincie begeleidde met Europese steun gemeenten om hun klimaatambities waar te maken via energiedienstenbedrijven. Deze bedrijven helpen gemeenten de energiezuinigheid van hun gebouwen te verbeteren met een gegarandeerde besparing zonder de investeringskosten zelf te moeten voorschieten. De gemeenten betalen de bedrijven met de opbrengst van de energiebesparing. In Vlaanderen is deze aanpak vrij nieuw.

Elf Vlaams-Brabantse gemeenten kozen om aan dit Europese project mee te werken. Het gaat om Beersel, Bertem, Dilbeek, Gooik, Grimbergen, Liedekerke, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw.

De energiedienstenbedrijven zullen in 85 gemeentelijke gebouwen energiebesparende investeringen uitvoeren. In 35 andere gebouwen in de gemeenten Geetbets, Halle, Pepingen, Vilvoorde en Zemst worden de technische installaties energiezuiniger ingesteld, wat een bijkomende besparing van 5 procent moet opleveren.

“Dit project toont aan dat gemeenten energieprojecten kunnen opzetten die de CO2-uitstoot beduidend terugdringen”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie voor organisaties, bedrijven, scholen en burgers.”

“Door onze Europese werking kunnen we in partnerships ervaringen en goede praktijkvoorbeelden intensief uitwisselen. Deze samenwerking geeft duurzame kansen aan onze kennisregio”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Internationalisering.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.