Vlaams-Brabant opnieuw sterkste stijger in faillissementencijfers

In de maand mei gingen 105 Vlaams-Brabantse ondernemingen failliet, 37 meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Onze provincie is daarmee opnieuw de sterkste stijger van het land. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon in zijn maandelijkse faillissementenrapport.

De Belgische ondernemingsrechtbanken openden vorige maand in totaal 893 faillissementen, een daling met 9,62%. Dat terwijl in Vlaanderen opnieuw records sneuvelen: daar gingen 584 bedrijven failliet (+5,23%), een absoluut record voor een meimaand.

Halle-Vilvoorde op kop

De stijging situeert zich vooral in Vlaams-Brabant, en dan nog specifiek in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Dit jaar staat de teller al op 449 uitspraken (+52,72%) in de hele provincie, waarvan liefst 329 uitspraken (+82,72%) in Halle-Vilvoorde alleen.

Ook in de provincies West-Vlaanderen (+14,85%), Oost-Vlaanderen (+24,9%) en Limburg (+12,74%) is er in de periode januari-mei een toename van het aantal faillissementen. Enkel de provincie Antwerpen tekent een lichte daling op (-0,44%).

Op sectorniveau delen vooral de Vlaams-Brabantse horeca en bouw in de klappen. Voor de periode januari-mei gaat het om stijgingen van respectievelijk 75,6% en 54%.