Vlaamse bedrijven werken aan zelfrijdende voertuigen

FLANDERS MAKEFlanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, ondersteunt Vlaamse bedrijven via het onderzoeksprogramma AVICA om technologie te ontwikkelen voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen. Flanders Make zet met AVICA in eerste instantie voluit in op zelfrijdende bussen voor het openbaar vervoer.  Hiermee helpt het onderzoekscentrum zowel grote als kleine Vlaamse bedrijven actief in de voertuig- en mobiliteitsindustrie om hun internationale competitiviteit op lange termijn te versterken.

Flanders Make werkt samen met de Vlaamse industrie aan de realisatie van zelfrijdende bussen die rekening houden met de andere weggebruikers en dus in staat zijn om deel te nemen aan het verkeer op de openbare weg. Dit is een logische volgende stap op de zelfrijdende voertuigen die nu al in gebruik zijn, bijvoorbeeld in de landbouw, op het veld.

"We zetten met AVICA nu in op zelfrijdende bussen voor het openbaar vervoer, aangezien de hele waardeketen van bedrijven om dit succesvol te realiseren in Vlaanderen actief is", zegt Dirk Torfs, Algemeen Directeur van Flanders Make. " Samen met onze partners realiseren we een onderzoeksplatform voor zelfrijdende voertuigen, waarmee we Vlaamse technologie internationaal in de schijnwerpers zullen zetten.”

De voorbije tien jaar bouwde Flanders Make samen met Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen al een grote expertise op over bijvoorbeeld functionele veiligheid, voertuigsystemen die de bestuurder ondersteunen en padplanning. Op deze stevige basis bouwt het AVICA programma voort, met financiële steun van de Vlaamse overheid.

Op dit moment werken volgende organisaties al mee aan projecten die passen in het AVICA programma: Dana, Induct, Siemens, Tenneco, TomTom, Transport & Mobility Leuven, Universiteit Gent, VDL Bus & Coach en Xenics Infrared Solutions.  Flanders Make staat open voor geïnteresseerde bedrijven om toekomstige onderzoeksprojecten op te zetten en breidt zijn netwerk constant verder uit met organisaties die mee hun schouders willen zetten onder dit ambitieuze programma.