verpleeghuis-geld-10-04-2018-750×422-750×422-1

Vlaamse ondernemers scoren slecht op financiële kennis

Vlaamse zelfstandigen doen gemiddeld bijna 6.000 euro cadeau aan de fiscus. Dat blijkt uit een onderzoek van House of Finance op basis van een marktanalyse en een bevraging bij 500 ondernemers. Bijna een derde geeft zelfs aan geen duidelijk zicht te hebben op hun financiën. De drie grootste boosdoeners blijken gebrek aan tijd, kennis en te veel nonchalance.

"Zelfstandigen hebben vaak het gevoel dat de regelgeving te complex is en ze geen tijd hebben om zich erin te verdiepen", legt Roberto Musardo van House of Finance uit. "Geld in beweging krijgen lukt nochtans al met een aantal relatief eenvoudige ingrepen zoals fiscale optimalisatie, winstbeheer en pensioenplanning. Kennis die overal beschikbaar is, maar zelden wordt opgepikt of toegepast. Het is vaak een beetje zoals al die voornemens om meer te gaan sporten. De wil is er, maar wordt zelden omgezet in concrete actie.”

Gebrek aan actie 

Het gebrek aan actie kan problematisch zijn, blijkt nog uit het onderzoek. Bijna de helft van de ondernemers geeft aan dat zijn of haar gezin niet beschermd is tegen de risico's die ondernemen met zich meebrengt. Nauwelijks 40 procent heeft zijn partner en nabestaanden financieel, fiscaal en juridisch ingedekt.

Daarnaast blijkt ook dat een loonsverhoging voor een zelfstandige niet de beste keuze is.“Als zelfstandige gewoon je loon verhogen als er meer inkomsten in je bedrijf zijn, is niet slim. Geld kan fiscaal zoveel gunstiger uit de vennootschap worden gehaald", zegt Musardo. "Door de winst te parkeren op een liquidatiereserve bijvoorbeeld, of die uit te keren als een VVPR bis dividend, waarop een verlaagde roerende voorheffing van toepassing is. Dat is echt geen hogere wiskunde. En in zeven op de tien dossiers die we behandelen moeten deze ingrepen meteen worden toegepast.”

Ook de baksteen in de maag speelt de Vlaamse ondernemer parten. "Dat geldt vaak voor zijn of haar eigen woning, maar verder dan dat gaat het niet. Het zijn gemist kansen, die ondernemers geld kosten." Zo zou het bijvoorbeeld beter zijn voor ondernemers om uit te kijken naar een verhuurappartement, maar dat doet slechts een derde van de zelfstandigen.

En dan is er ook nog het pensioensparen, waar iets meer dan de helft van de ondernemers mee op de juiste weg zit. "Dat terwijl het de groep is met de laagste pensioenen in ons land."