Nieuws Vlaams Brabant Vlaanderen pompt 40 miljoen in cleanroom

Vlaanderen pompt 40 miljoen in cleanroom

CEO Luc Van den hove van imec. Credit: Belga image.

Vlaanderen pompt 40 miljoen in cleanroom

LEUVEN – Vlaanderen investeert 40 miljoen euro in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van het Leuvense technologiebedrijf imec.  De verdere uitbouw van de onderzoeksinfrastructuur is noodzakelijk voor imec om zijn globaal technologieleiderschap verder te bestendigen en sterke industriële hefbomen te creëren in Vlaanderen. De voorbije 10 jaar creëerde imec bijna 5 miljard euro aan toegevoegde waarde in Vlaanderen.

“Vlaanderen is wereldtop in onderzoek naar nano-elektronica en digitale technologie. De cleanroom van imec is daarin het strategische fundament. Zonder de cleanroom-infrastructuur zou imec zijn brugrol tussen de academische wereld en de industrie niet kunnen spelen. Door imec hierin te ondersteunen, kan het zijn positie als toonaangevend onderzoekscentrum versterken en zetten we Vlaanderen als innovatieve kennisregio op de wereldkaart”, legt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits uit.

Wereldleider 

Imec is in zijn 37-jarig bestaan uitgegroeid tot dé wereldleider in onderzoek naar de volgende generaties chiptechnologieën. Rond imecs cleanroom werken grote internationale chipproducenten (zoals TSMC, Intel, Samsung,… ) en chip-systeembedrijven (zoals Qualcomm, Sony, Apple, Google…) samen met leveranciers van de meest geavanceerde chipproductietoestellen en materialen (ASML, JSR…) en met bedrijven uit diverse andere sectoren, die die geavanceerde chiptechnologie gebruiken voor essentiële innovaties (zoals Johnson & Johnson, Illumina,.. ).

Nieuwe investeringen aantrekken

“De uitbreiding van onze cleanroom zal ons in staat stellen nieuwe investeringen aan te trekken en de nieuwste apparatuur te installeren, waardoor onze cleanroom volledig state-of-the-art blijft en we onze rol als wereldleider in R&D kunnen blijven vervullen”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec. “Om Vlaanderen te positioneren in de huidige geopolitieke context is dat des te belangrijker. Door in te zetten op onze sterktes kunnen we uitdagingen omvormen tot opportuniteiten. Ik wil de Vlaamse Regering dan ook bedanken om ons te ondersteunen in de verdere uitbouw van onze unieke infrastructuur. Het zorgt ervoor dat we innovatie, talent en kapitaal vanuit de hele wereld naar Vlaanderen kunnen trekken. Via buitenlandse samenwerkingen kunnen we de meest geavanceerde technologieplatformen ter wereld opbouwen en die vervolgens inzetten in domeinen die voor Vlaanderen cruciaal zijn. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat dit het meest effectieve model is om een maximale technologische impact te genereren in een kleine regio als Vlaanderen.”

Bijna 5 miljard toegevoegde waarde voor Vlaanderen

Volgens de resultaten van een studie van onderzoeksbureau Idea Consult creëerde imec de voorbije 10 jaar bijna 5 miljard euro aan toegevoegde waarde in Vlaanderen. Het bedrijf zorgde volgens diezelfde studie ook voor een fiscale terugvloei van 2,5 miljard euro naar Vlaanderen en de federale overheid.

Reageer op dit bericht

Reacties

André T. 2021-06-09 10:21:48

Proficiat Luc, op naar je volgende miljoenen. Goed verdiend, proficiat. Nu nog rendabel worden.

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.