LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Voka dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere Europese landen hun economie geleidelijk heropstarten. Als exportland kunnen we niet achterblijven en concurrentiekracht verliezen”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Uit de wekelijkse enquête van vorige bleek nogmaals hoezeer de Vlaams-Brabantse ondernemingen lijden onder de crisis en de bijhorende maatregelen. Uit diezelfde enquête bleek onder meer dat 29% van de bevraagde bedrijven een nakend faillissement vreest. Desalniettemin denken onze ondernemers vooruit en maken ze plannen voor een heropstart van hun activiteiten.
Bijkomende gezondheidsmaatregelen
Uit de vele contacten met ondernemers blijkt dat ze zo snel mogelijk weer aan de slag willen en ook bereid zijn verder te investeren in bijkomende gezondheidsmaatregelen. Uit de economische cijfers die de Nationale Bank en het Planbureau gisteren bekend maakten, blijkt bovendien hoe dramatisch de impact is van de coronacrisis op onze economie. “Als we talmen met de heropstart of deze niet goed uittekenen, komen de fundamenten van onze economie in gevaar”, aldus Hans Maertens.
Exitstrategieën
Voka stelt vast dat in landen zoals Duitsland al exitstrategieën uitgeschreven en besproken worden. Ondertussen worden de regels geleidelijk aan versoepeld in Oostenrijk, Denemarken en Tsjechië. Vlaanderen is een exportregio: meer dan 80 procent van het BBP gaat naar buitenlandse markten. “Er gaat vandaag terecht veel aandacht naar de binnenlandse vraag en de gezinsbestedingen. Maar de motor van onze economie is de export. We moeten onze economie snel en slim heropstarten, om onze Vlaamse tewerkstelling en economie te verzekeren”, aldus Hans Maertens.
Export veiligstellen
Daarom dringt Voka aan om ook snel werk te maken van een nieuwe en aangepaste strategie voor de export en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dit moet gebeuren op Vlaams niveau met FIT, VLAIO en andere instanties, maar ook op federaal en Europees niveau. Voka stelt vast dat de Europese Unie en het vrij verkeer van goederen, personen en diensten zwaar onder druk staan. Overal duikt er meer protectionisme op. Als we daar geen antwoord op hebben, zullen onze exporterende bedrijven nog veel meer afzien dan vandaag en dat raakt het hart van onze economie. Daarom is een snelle doorstart van onze bedrijven noodzakelijk.
Best practices
Voka roept bedrijven op om samen met de werknemers de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen te ontwikkelen en uit te werken op de werkvloer. Op de website van Voka staan best practices en inspirerende verhalen van bedrijven. “Het blijft nog een tijd ‘business as unusual’. Social distancing zal de norm blijven tot de coronacrisis volledig overwonnen is. Bedrijven moeten daar nu de nodige maatregelen voor nemen.”, besluit Hans Maertens.