IMG_0139

Voka kritisch over Tiens meerjarenplan

TIENEN - Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant nodigt het Tiense stadsbestuur uit voor dialoog om meer prioriteit te geven aan ondernemerschap en dit vertalen naar concrete acties in 2020-2025. Volgens Voka komt de broodnodige groei van het economisch weefsel en het aantrekken van ondernemingen naar de regio niet voor in de Tiense meerjarenplannen. Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) ontkent. 

Tienen is steeds de productieregio bij uitstek geweest in Vlaams-Brabant. De laatste decennia stonden deze sterk onder druk van de internationale concurrentie. Dit leidde tot een grote daling van output en werkgelegenheid in de regio. Tienen heeft recent haar tanende historische economische activiteiten weten om te buigen naar een toekomstige groeimotor, gebaseerd op voeding, voedsel voor dieren en gezondheid. Om deze tendens verder te zetten, is steun voor ondernemerschap in de regio cruciaal. Het nieuwe beleidsplan maakt echter geen gewag van de verdere uitbouw hiervan. Dat zegt Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant na lezing van de Tiense meerjarenplanning 2020-2025.

Economische troeven niet in weegschaal

“Tienen heeft een rijkdom aan industrie. We verwachten op zijn minst dat deze stad haar nek hiervoor uitsteekt. Het stadsbestuur moet alles op alles zetten om deze economische troeven niet in de weegschaal te leggen. Bovenal moet lokaal ondernemerschap hoger op de prioriteitenlijst komen van het bestuur”, zegt Walter Kestens, voorzitter Voka Regio Zuid-Hageland. “Net nu de Tiense regio extra nood heeft aan initiatieven om de bedrijvigheid en vooral de tewerkstelling te stimuleren, laat de stad dit achterwege. Tienen heeft zeer zeker potentieel voor economische groei. Onder andere door de nog aanwezige ruimte om ondernemingen te ontwikkelen. Een zeer schaars goed in onze provincie. En een gemiste kans van het Tiense bestuur”,zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

In 2018 overhandigde Voka Vlaams-Brabant het bestuur een memorandum met 20 punten voor ondernemen, onder meer:

  • Het is uiterst noodzakelijk voor de Tiense regio om nieuwe innovatieve bedrijven aan te trekken en zich op nieuwe nichemarkten te richten. Dit kan alleen als het stadsbestuur het noodzakelijk kader biedt waardoor bedrijven en investeerders opnieuw interesse zou krijgen in deze mooie regio.
  • Rationalisering eigen gemeentelijke belastingen: we vragen een degressieve afbouw van louter financierende eigen gemeentelijke belastingen in de loop van de volgende legislatuur (bijvoorbeeld de belasting op drijfkracht).
  • Mobiliteitsshift: ontsluiting noordelijke ring en inzetten op duurzame mobiliteit voor bedrijven.
  • Meer inspraak voor ondernemers in het economisch beleid: ondernemende lokale besturen moeten zorgen voor een bedrijfscultuur die openstaat voor initiatief en expertise vanuit de samenleving.

Bestuur ontkent 

Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) van Tienen ontkent dat er in de plannen geen rekening is gehouden met de bedrijven en ondernemers. "Er komt een hervorming van de belasting op drijfkracht en er zal een nieuw industrieterrein "Soldatenplein" opgericht worden met een goede ontsluiting. Neen, er is wel veel aandacht voor bedrijven in de meerjarenplannen. Trouwens, ik heb dagelijks contact met ondernemers en de klachten waarvan sprake heb ik nog niet gehoord", aldus Partyka.

Suikerrock 

Eerder deze week liet Walter Kestens, tevens organisator van stadsfestival Suikerrock, weten dat het festival dit jaar voor de allerlaatste keer zal georganiseerd worden omdat hij naar eigen zeggen te weinig steun krijgt van het Tiense stadsbestuur. Volgens Voka hebben de dossiers van Suikerrock en de meerjarenplannen van de stad niets met elkaar te maken.