yourimage (2)

VOKA over stakingsdag: “vakbonden schieten zichzelf in de voet”

Werkgeversorganisatie VOKA-Kamer van koophandel Vlaams-Brabant betreurt de nationale stakingsdag en de gevolgen ervan in onze regio op de economische bedrijvigheid. “De vakbonden schieten zichzelf in de voet”, aldus algemeen directeur Peter Van Biesbroeck van VOKA-Kamer van koophandel Vlaams-Brabant. 

De nationale stakingsdag woensdag liet zich ook voelen in onze regio. Werkgeversorganisatie VOKA Vlaams-Brabant organiseerde een peiling onder de leden. Volgens VOKA geeft 1 op de 5 ondervraagde ondernemingen aan geconfronteerd te zijn met verminderde dienstverlening of productie. “Bij 8% van de ondervraagde ondernemingen is de productie zelfs stilgelegd”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. “Zo’n 28% van de ondervraagde ondernemingen ondervond ook problemen met de bereikbaarheid van klanten of leveranciers. Om de eventuele hinder van de vakbondsacties preventief op te vangen heeft 28% van de bedrijven thuiswerk toegestaan voor de werknemers en nog eens 18% heeft hen laten werken vanop een andere bedrijfslocatie. Toch betreuren we de reputatieschade want dat is een bedreiging voor de verdere groei van de economie in onze regio. De vakbonden schieten zichzelf in de voet. Hierdoor gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een loonsverhoging van 4,6 procent en worden de laagste uitkeringen niet aangepast. Een akkoord vind je niet op straat maar rond de tafel.”

Deurwaarders 

Ter gelegenheid van de nationale stakingsdag opende VOKA een meldpunt. “Tot nog toe hebben een zevental getroffen ondernemingen ons gecontacteerd”, vertelde woordvoerder Robin Goossens van VOKA Vlaams-Brabant woensdag in de loop van de namiddag. “Dat zijn dan situaties waarbij we onze partners met juridische kennis van zaken hebben ingeschakeld voor advies.” Tot zware incidenten is het niet gekomen. Een keer werd de politie in bijstand gevraagd van deurwaarders die de sluiting ongedaan moest maken van technologiebedrijf Commscope aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Op een probleem na met een werknemer die over zijn toeren geraakte, verliep die interventie daar zonder al te veel problemen. Bleek dat de stakers de toegangspoort hadden vergrendeld met een ketting. Voorts moest de politie ook inspringen in de Leuvense hulpgevangenis en Leuven-centraal. “We waren erop voorzien”, vertelt woordvoerder Nicolas Del Piero van de Leuvense politie. “Uiteindelijk hebben een twintigtal collega’s het werk van de cipiers overgenomen.” Voorts was er heel wat hinder bij het openbaar vervoer en andere openbare diensten in de regio.

“Groot succes” 

Voor de eerste keer werd het hoofdkantoor van AB InBev in Leuven geblokkeerd. Bij de biergigant werd zo goed als niet gewerkt. Ook bij D’Ieteren in Erps-Kwerps (Kortenberg) legde men het werk neer. Bij Java in Rotselaar zou volgens het ACV tien procent van het personeel aan de slag zijn gegaan, Danone in Rotselaar kon volgens de vakbonden rekenen op een kwart van de werknemers. Ook zouden er volgens de syndicaten aan arbeiderszijde nauwelijks gewerkt zijn bij de bedrijven Harol, Terumo, Toyota en Commscope en werd voor het eerst actie gevoerd aan onderzoekscentrum Imec. “De nationale staking van 13 februari was in onze regio een groot succes”, aldus Karin Kustermans van ACV Leuven. Op andere locaties, zoals in de bedrijvenzone van Haasrode en aan het UZ Leuven, bleef de impact van de nationale staking beperkt tot het uitdelen van flyers en het informeren van werknemers en passanten. Aan het stadskantoor in Leuven stond een stakingspost. Ook bij Bosch in Tienen gingen heel wat arbeiders niet aan de slag.