Nieuws Vlaams Brabant Volgens Leuvens onderzoek beïnvloedt muziek de smaak van chocolade

Volgens Leuvens onderzoek beïnvloedt muziek de smaak van chocolade

Volgens Leuvens onderzoek beïnvloedt muziek de smaak van chocolade

verschillende-soorten-chocoladeVan het oog wisten we het al. Maar ook het oor wil wat. Uit onderzoek van het laboratorium voor Experimentele Psychologie van de KU Leuven blijkt dat de muziek of het geluid dat je hoort tijdens het eten een invloed heeft op hoe je dat eten ervaart.

Voor zijn doctoraatsonderzoek ging Felipe Reinoso Carvalho aan de slag met muziek en chocolade. In samenwerking met professor Charles Spence van de Oxford University en topchocolatier Dominique Persoone ontwikkelde hij vier verschillende pralines en twee soundtracks. De lekkernijen werden aan 116 testpersonen voorgeschoteld met om beurten een van de soundtracks in de oren. Ze moesten nadien hun smaakbeleving omschrijven.

De pralines werden gemaakt met chocolade die 71 of 80 procent cacao bevatte. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers twee soundtracks. Het ene deuntje werd als creamy bestempeld, het andere als rough, verwijzend naar de emotie of smaak die de muziek zou moeten opwekken.

“De testpersonen werden in vier groepen verdeeld: een groep per praline. Elke testpersoon kreeg twee identieke pralines voorgeschoteld met exact dezelfde smaak en vorm”, zegt Carvalho. “Bij het eten van de eerste praline kregen ze via een hoofdtelefoon het ene nummer te horen, bij de tweede praline het andere nummer. Na het eten van elke praline omschreven ze via enkele vragen hun smaakbeleving.”

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die de chocolade aten bij het beluisteren van de creamy muziek de praline als romiger en zoeter omschreven. Wie de rough soundtrack te horen kreeg, omschreef dezelfde chocolade als ruwer en meer bitter. De link tussen muziek en smaakbeleving blijkt helemaal onbewust te zijn.

Het onderzoek verscheen in het vakblad Appetite. De onderzoeksresultaten werden naar de praktijk vertaald in het project The sound of chocolate. Brusselse chocolatiers en muzikanten sloegen de handen in elkaar en maakten doosjes chocolade met een bijpassende soundtrack.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.