inmilano Foto: Thomas Daem

Vrienden redden authentieke bruine kroeg van de sloophamer: “Het begon als grapje aan het kampvuur”

Na een lange sluiting heropende dorpscafé In Milano zaterdag de deuren. De nieuwe eigenaars behielden het authentieke interieur uit de jaren ‘50 en willen van de zaak een ontmoetingsplaats voor jong en oud maken.

“Als café In Milano ooit te koop komt, kopen we de zaak op”, grapten enkele Ternatse vrienden jarenlang. Toen het pand waaraan ze zoveel goede jeugdherinneringen hebben eind vorig jaar ook effectief op de vastgoedmarkt kwam, hielden ze nog woord ook. De vele grapjes en toekomstplannen die al die tijd dromerige kampvuurbabbels waren, werden heel plots realiteit en groeiden intussen uit tot een breed gedragen sociaal project.

Verkopers overtuigd 

“Het was mijn vriendin die vorig jaar op Kerstavond thuis kwam met het nieuws dat er bordje ‘Te koop’ aan de gevel van het gebouw hing”, zegt Tim Adams. “In al mijn enthousiasme belde ik meteen enkele vrienden op om hen proficiat te wensen. We hadden immers net samen een café gekocht.”

Al was die aankoop niet meteen in kannen en kruiken want er waren ook enkele projectontwikkelaars geïnteresseerd in het gunstig gelegen lapje grond in het centrum van Ternat. “Nadat we met ons verhaal gingen aankloppen bij het immokantoor waren de verkopers overtuigd. Dat we het pand als café wilden heropenen, gaf de doorslag om In Milano uiteindelijk aan ons te verkopen.”

Het gebouw was hiermee gered van de sloop. Straffer nog Tim en zijn vrienden wensten zo weinig mogelijk te veranderen aan het unieke authentieke café interieur uit de jaren ‘50. “Het is er misschien op het eerste gezicht niet aan te zien, maar de afgelopen maanden hebben we met vrijwilligers hard gewerkt om het café in orde te zetten”, gaat Tim verder. “Zo moest bijvoorbeeld de elektriciteit conform gemaakt worden, en dat uiteraard zonder afbreuk te doen aan de oude elementen.”

"Zoals een jeugdhuis, maar voor volwassenen"

Op zaterdag 9 september om 16 uur was het zo ver en heropende café In Milano. “Niet met een vaste uitbater”, vertelt Tim. “We hebben een vzw opgericht en zullen met alle geïnteresseerden een beurtrol opstellen om het café open te houden. Zoals bij een jeugdhuis, maar dan met volwassenen. Voorlopig zal dat op donderdagavond en zondagnamiddag zijn. Op termijn kunnen die uren eventueel uitgebreid worden.”

“We denken er ook aan om activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld meetschieten, een gezelschapspellenavond, kaartmiddag, schaakdag, of het serveren van een middagmaal. Voorts kregen we ook al de vraag om het café af en toe beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld bewoners van een woon-zorgcentrum die eens willen open houden, of mensen met een beperking die de bar doen. Ook CC De Ploter toonde al interesse om een voorstelling op locatie te organiseren. Kortom, we staan voor veel open en willen groeien naar een zo breed mogelijk gedragen sociaal project waar winst maken niet van tel is. Alle ideeën en voorstellen zijn welkom.”