Jennes Audi Eneco

Wat hebben Jennes, Audi en Eneco gemeen?

BOORTMEERBEEK/VORST - Recent werd de eerste Audi E-Tron via concessiehouder Jennes uit Boortmeerbeek geleverd aan de groene stroom-en gasleverancier Eneco. Het energiebedrijf legde het dak van producent Audi Brussel, bouwer van de Audi E-Tron, intussen vol met zonnepanelen. Hierdoor is de productie van de autofabrikant CO2-neutraal. "De groene cirkel is dus helemaal rond", zegt Rudi Jennes van de gelijknamige concessiehouder. En wat deed Jennes zelf dan? Die neemt groene stroom af bij...Eneco. 

De samenwerking tussen Jennes en Eneco dateert van 2011. Dat jaar besliste het energiebedrijf de bedrijfswagens af te nemen bij Audi/VW, via de concessie van Jennes in Boortmeerbeek. Jennes stapte op dat moment over op groene stroom van Eneco. Nog geen 2 jaar later installeerde Eneco in samenwerking met Eoluz de grootste zonnestroominstallatie in het Brussels gewest op het dak van de Audi-fabriek : 37.000 m² zonnepanelen, goed voor 3,6 MWp (MegaWattpiek) wat overeenstemt met het verbruik van zo’n 800 gezinnen. Naderhand werd de installatie nog uitgebreid tot 9,76 MW/p.

In mei 2018 krijgt de Audi fabriek in Brussel als eerste premium fabriek het label van CO² neutrale productie. "Het is een zeer belangrijke stap aangezien na de zomer de productie van de eerste volledig elektrische Audi E-Tron moest opstarten", luidt het.  Eind 2018, na de integratie met ENI Gas & Power, gaat Eneco door met de vergroening van de vloot. Er wordt beslist om enkel nog te kiezen voor CNG (aardgas) wagens, PHEV (Plug-in Hybrid) en EV (volledig elektrisch). Sindsdien is het grootste deel van de vloot vervangen door deze milieuvriendelijke modellen. Koplopers zijn de CNG modellen : Octavia Combi, Leon ST, A3, A4, A5, Golf en Caddy. Ook de PHEV doen het goed met de Superb Combi en de Passat. De gemiddelde CO² van de vloot van Eneco daalde hierdoor met 14% tot een gemiddelde van 96 gram.

"De groene cirkel is dus helemaal rond", zegt Rudi Jennes van de gelijknamige concessie.