Zeven op de tien werkgevers nemen sneller iemand in dienst als die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad. Dat blijkt uit een enquête van Unizo bij 505 werkgevers.
Negen op de tien vinden het systeem van werkplekleren nuttig en zeven op de tien hebben een lerende actief op de werkvloer. Momenteel staan zelfs 1.400 ondernemers op een ‘wachtlijst’ om leerlingen een kans te geven op hun werkvloer.
“Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven”, zegt gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt. “Daarbij moeten duidelijke juridische en financiële regels worden vastgelegd.”
Werkgevers hebben het meeste ervaring met de Individuele Beroepsopleiding als vorm van werkplekleren (63%): één op de twee met stage tijdens het voltijds secundair onderwijs; één op de drie met systemen die leren en werken combineren en één op de vijf had al professionele bachelors op stage.
Bijna zes op de tien werkgevers willen een financiële ondersteuning voor het werkplekleren, vier op de tien willen ondersteuning bij de begeleiding van de lerende. Ruim een derde wil steun bij de werkplek-administratie.
De helft van de werkgevers beschouwt werkervaring nog steeds doorslaggevend bij aanwerving. Het hebben van de juiste attitude of motivatie is voor drie op de tien bepalend. Het hebben van een diploma komt pas op de laatste plaats (10%). Het interview blijft voor bijna negentig procent van de werkgevers de belangrijkste selectietechniek.
Unizo benadrukt dat er voldoende aandacht moet zijn voor het leren solliciteren bij werkplekleren.