Nieuws Vlaams Brabant Wie plukt mee hop voor Palm?

Wie plukt mee hop voor Palm?

Wie plukt mee hop voor Palm?

http---www.palmimagebank.com-files-files-PALM Hoppluk 2013 (7)Op 28 augustus plukt Brouwerij Palm in Steenhuffel de hop voor Palm Hop Select. Naar traditie doen ze dit samen met bierliefhebbers. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Wie mee wil plukken, moet wel registreren, inschrijven voor de hoppluk kan via www.palmhopselect.be. “Het wordt echt een hopfeest want alle plukkers worden verwend met hapjes en drankjes”, zegt Peter Buelens van Palm. “Later op het jaar worden de hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de Palm Hop Select en nadien om het resultaat, het afgewerkte bier, te komen proeven.”

In oktober 2011 heeft Brouwerij Palm haar eigen hoptuin met achthonderd hopplanten aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de variëteit Hallertau Mittelfrüh, deze planten brengen zo’n drieduizend hopranken voort. In 2012 werd de eerste oogst binnengehaald.

“Dit jaar wordt de hop voor de vierde keer geplukt met zo’n vijfhonderd vrijwilligers”, zegt Buelens. “Met deze eigen geteelde hop creëren onze brouwers Palm Hop Select. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in drie fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase  ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.”

Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.