Willy Borsus wil export bij kmo stimuleren

borsus-300x300Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (foto) stelde zijn maatregelen voor om de export van de KMO’s te stimuleren.

De internationale ontwikkeling van de KMO’s is een van de prioriteiten van de federale regering. Het gaat bovendien om een van de zes assen van het KMO-plan dat de Ministerraad in februari 2015 heeft goedgekeurd.

Voor de KMO’s heeft internationalisering legio voordelen. De internationaal actieve ondernemingen zijn over het algemeen innovatiever en productiever. Met zijn exportgeoriënteerde economie blijft België een belangrijke speler op de internationale markt.

Uit recente studies is echter gebleken dat slechts een kwart van de KMO’s actief is op internationaal vlak. Vooral een beperkt aantal grotere ondernemingen is actief op de exportmarkten. Op basis van overleg met diverse actoren heeft Borsus nu een aantal maatregelen voorgesteld die het ook voor de kleine en middelgrote ondernemingen gemakkelijker moeten maken om buitenlandse klanten te overtuigen. Daarbij is het onder meer de bedoeling om de exportprestaties beter te registeren en ze beter te integreren in de KMO-barometer, omdat het nu eenmaal zo is dat “woorden wekken en voorbeelden strekken.”  Tegelijk wil Borsus inzetten op een betere informatie van de kmo over de voordelen van de internationalisering en over de bestaande exportondersteunende instrumenten, waaronder Delcredere.  Met dat doel zal bijvoorbeeld begin volend jaar een roadshow worden georganiseerd.

Ook het beter bundelen van de exportinspanningen via economische samenwerkingsverbanden en werkgeversgroeperingen staat op het programma, net als fiscale aanmoedigingen voor de kmo’s om zich internationaal te profileren en een exportdeskundige aan te werven. Deze “deskundige zonder grenzen” zou genieten van een gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor een maximale periode van 18 maanden.

We zouden bijvoorbeeld dit voordeel kunnen richten tot “primo-exporterende” KMO’s, dat wil zeggen KMO’s die sinds minder dan 3 jaar exporteren, of tot KMO’s jonger dan 5 jaar, ook wel jongestarters genoemd, met inachtneming van de voorschriften van de Europese Unie inzake staatssteun, alsook van de verdeling van bevoegdheden tussen de federale staat en de gefedereerde entiteiten. En tot slot mikt Borsus ook nog op een vereenvoudiging van de toegang voor de KMO tot het Europese octrooi en op meer samenwerking op Europees niveau om goede praktijken rond de internationalisering van de KMO te ondersteunen. (Geert Degrande)