Nieuws Vlaams-Brabant Winnaar Leeuw van de Export komt met zekerheid uit Vlaams-Brabant

Winnaar Leeuw van de Export komt met zekerheid uit Vlaams-Brabant

Winnaar Leeuw van de Export komt met zekerheid uit Vlaams-Brabant

LEUVEN, DIEST – Wie de prijs Leeuw van de Export 2022 zal winnen, zal pas tijdens de uitreiking op 14 september in de Leuvense Brabanthal duidelijk worden. Wel is zeker dat een van de winnaars uit onze regio komt, want alle laureaten voor een klein bedrijf komen uit Leuven of Diest.

Bij de Leeuw van de Export worden er prijzen uitgereikt in twee verschillende categorieën: ‘bedrijven met vijftig of meer medewerkers’ en ‘bedrijven met maximaal 49 medewerkers’. In die laatstgenoemde zijn er uitsluitend bedrijven uit onze regio terug te vinden.

CRV Corthouts uit Diest is een van de drie bedrijven. “Al in 1985 brachten ze een biokoek voor kinderen op de markt”, klinkt het bij organisatie Flanders Investment & Trade. “Hoewel de biotrend zich pas jaren later zou doorzetten, bleef het familiebedrijf uit Diest al die tijd trouw aan zijn duurzame visie. Vooral in het buitenland tekent zich de voorbije vijf jaar een serieuze groei af. Maar liefst 95 procent van de omzet komt uit export, met de EU en het VK als zwaartepunt. Al smaakt ook de eerste kennismaking met Australië en Nieuw-Zeeland naar meer.”

CRV Corthouts in cijfers

 •  Locatie: Diest
 • Aantal medewerkers: 18 voltijdequivalenten (België)
 • Omzet (2021): € 9.427.916,54
 •  Exportaandeel in de omzet (2021): 95%
 •  Aandeel niet-EU-landen in de export: 8%

 

De koekjes van Corhouts vallen in de smaak.

Ook XenomatiX en Twipe Mobile Solutions, beiden uit Heverlee, zijn nog volop in de running voor een prijs. “Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient de techspeler Twipe Mobile Solutions uit Heverlee vandaag ruim tachtig krantentitels in dertien verschillende landen met zijn software”, aldus nog de organisatie. Met de SaaS-toepassing van Twipe lees je de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren en lezers nieuwsselecties op maat aan te bieden. Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe.

Twipe Mobile Solutions in cijfers

 • Locatie: Heverlee
 • Aantal medewerkers: 28 voltijdequivalenten (België)
 • Omzet (2021): € 4.307.149,89
 • Exportaandeel in de omzet (2021): 92%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 9%
De producten van Twipe maken nieuws mobiel lezen makkelijker.

XenomatiX is dan weer gespecialiseerd met Multibeam-LiDar, een lasersysteem dat tienduizenden laserstralen tegelijk uitstuurt, om zo objecten te detecteren in de omgeving en afstanden nauwkeurig in te schatten. “Voor hen is dus vooral de automobielindustrie interessant, waar het systeem gebruikt wordt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen. In Berlijn, Detroit en Peking heeft het bedrijf al zijn eigen vertegenwoordiging.” 

XenomatiX in cijfers

 • Locatie: Heverlee
 • Aantal medewerkers: 23,6 voltijdequivalenten (België)
 • Omzet (2021): € 2.101.853,75
 • Exportaandeel in de omzet (2021): 76%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 36%
Moderne auto’s maken massaal gebruik van de omgevingsscannende technologie.

Op 14 september maken Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Joy Donné, dan gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade, de winnaars bekend.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.