https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_22_63329691-11a0-4bca-bf7b-bc810a85c986 Het reservoir van witloofteler Bart Bruyinckx meet 20 op 25 meter. Foto LWH

Witloofteler legt reservoir aan om 1 miljoen liter regenwater op te vangen

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM - Witloofbedrijf Bruyinckx Chiconettes van Messelbroek is gestart met de aanleg van een reservoir van 1 miljoen liter voor de opvang van regenwater. Het moet het volledige waterverbruik van het bedrijf dekken. Bedrijfsleider Bart Bruyninckx vertelt erover naar aanleiding van Wereldwaterdag eerder deze week.

Bart is gespecialiseerd in de teelt van miniwitloof, de chiconettes. Dat gebeurt volledig overdekt, wat de kweek het jaar rond mogelijk maakt. De planten groeien uitsluitend op water. Daarnaast is water nodig voor het wassen van de groenten en van de installaties. 75 procent van het waterverbruik gaat naar de teelt van het gewas.

Bart beschikt nu al over een reservoir dat de helft van het waterverbruik dekt. “Voor de andere helft moeten we leidingwater gebruiken.”

Nieuwe loods

De aanleg van het nieuwe waterreservoir houdt verband met de recente investering van het bedrijf. “Vorig jaar is een nieuwe loods van 2.000 vierkante meter opgetrokken. Al het water van het dak zal in het nieuwe bekken worden opgevangen. Het meet 20 bij 25 vierkante meter. Het bestaat uit een omwalling van aarde waarin een doek wordt gelegd. De werken zijn vier maanden geleden gestart. Het weer heeft spelbreker gespeeld. Over een tweetal maanden moet het klaar zijn.”

“Het nieuwe reservoir moet 100 procent van de behoefte van het bedrijf dekken”, legt Bart Bruyninckx uit. “Leidingwater zal dus niet meer nodig zijn. De investeringskost is te verwaarlozen, omdat de kosten worden gecompenseerd door het mindere verbruik van leidingwater.”

Hergebruik van het water is nog niet mogelijk. Na gebruik wordt het water weggepompt. Voor hergebruik moeten we zeker zijn dat het water vrij is van ziektekiemen. Ik ben zopas wel in een project van de proeftuin van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant gestapt dat onderzoek doet naar het hergebruik van gebruikt water.”

Voeding

“Het regenwater wordt van het reservoir naar de installaties binnen gepompt, waar een verdeling volgens de noden gebeurt. Zuiveren van het water is niet nodig. Het mag zo naar de kweekbakken worden geleid. Voor de chiconettes is voeding toevoegen niet vereist. Voor de teelt van groter witloof moet het wel gebeuren. Er bestaat een behoefte van zowat 10.000 liter per dag.”

Bruyninckx Chiconettes doet uitsluitend teelt op water. “De wortelen koop ik in Nederland, waar het met een leverancier makkelijker werken is. De wortelen gaan hier in november in de koeling voor bewaring bij -2 graden. Voor de kweek worden de bevroren wortelen uit de koeling gehaald, waarna een periode van een week voorzien is om op temperatuur te komen. Dan gaan de wortelen in de bakken in de kweekruimte. Na achttien dagen zijn de chiconettes klaar. We kweken ongeveer tien miljoen kropjes per jaar. De piek ligt in de zomerperiode. In de zomer is het rustiger. De afzet is bestemd voor twee markten: warenhuisketen Delhaize en de betere horecazaken.”