UitgelichteAfbeelding

Wondernemer Pat Van Roey, Van Roey ICT Group

Het 25-jarig bestaan van Van Roey ICT Group komt stilaan dichterbij. Het bedrijf zag in 1993 in Turnhout het levenslicht en telt intussen ook nog vestigingen in Geel, Mechelen en Antwerpen. De groep zelf bestaat vandaag uit VanRoey.be, Logiqstar en Senzyx waar een 150-tal werknemers aan de slag zijn. In al die jaren hield ceo Pat Van Roey, samen met een sterk team achter zich, de motor draaiende.

Pat Van Roey startte het succesverhaal in zijn garage. Het klassieke Silicon Valley-verhaal, zeg maar. Hij zei zijn job als ingenieur bij Philips op om zelfs computers te verkopen. Dat gebeurde eerst deeltijds bij hem thuis, maar al snel voltijds in de huidige hoofdzetel in Turnhout. Nadien kwamen er ook vestigingen in Geel, Mechelen en Antwerpen bij. “We zijn jaar na jaar gegroeid. In het begin verkochten we enkel PC’s, laptops, tablets en printers. Dat deden we zowel voor particuliere als professionele gebruikers. Mettertijd hebben we onze focus uitgebreid naar infrastructuur, securityoplossingen, cloud, mobile, applications en heel wat andere diensten voor zakelijke klanten.” Intussen is er 25 jaar voorbijgegaan.

Blik op de toekomst

Pat Van Roey en zijn team zijn er telkens in geslaagd om tijdig trends op te merken en die nadien eigen te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de opkomst van cybersecurity. Meer dan 10 jaar geleden koos het bedrijf er al voor om hier één van haar speerpunten van te maken. En met succes, want vandaag heeft Van Roey ICT Group een onberispelijke expertise in topmerken zoals Fortinet, Hewlett Packard Enterprise en Microsoft.

“Het is belangrijk dat je als bedrijf investeert in IT-zaken die ook toekomst hebben. We hebben nu wel bijna 25 jaar achter de rug, maar dat betekent niet dat we daarop gaan terugblikken. Integendeel, we moeten vooruit kijken, want onze klanten hebben vooral belang aan de toekomst.” Daarbij komt ook een quote van een futurist ter sprake. “Die zei me dat je de toekomst niet kan voorspellen, maar wel kan maken. Zit die toekomst in de cloud? Er is een duidelijke trend, maar ik geloof niet dat we voor de volle 100 procent naar de cloud verhuizen. De IT-wereld is een hybride wereld. Er zal inderdaad een heel aantal zaken naar de cloud gaan, maar een groot deel blijft ongetwijfeld op lokaal niveau.”

Leren van

Om met die nieuwste trends mee te zijn, is het essentieel om kennis te nemen van en te leren over bepaalde voorbeelden. “In de IT-wereld is het zeker niet nodig om de wijsneus uit te hangen. Belangrijker is om te leren van andere regio’s die verder staan dan België. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Noord-Europa, China, Zuid-Korea, Israël of de Verenigde Staten van Amerika.”

Daarom trekt Pat Van Roey zo’n 10 keer per jaar naar het buitenland. “Neem nu Silicon Valley. Bijna alle grote technologiebedrijven zijn daar ontstaan. Ik merk er vooral een heel andere mentaliteit dan hier. Het inzetten op innovatie en creatieve ideeën is een cultuur die daar leeft en gestimuleerd wordt. Dat soort locatiebezoeken helpt mij dan ook heel erg in de verdere ontwikkeling en focusvorming van ons bedrijf.”

Sterk HR-beleid

De voorbije jaren heeft Pat Van Roey zich weten te omringen door een sterk team. Zo heeft de HR-afdeling bijvoorbeeld heel wat knowhow in huis. “En dat is nodig want er is een groeiend tekort aan goede profielen. We vinden het dan ook belangrijk om onze 150 werknemers goed te begeleiden en te coachen zodat ze optimaal en gemotiveerd hun activiteiten kunnen uitvoeren. Ons HR-team speelt daar een belangrijke rol in.”

Sinds twee maanden heeft Pat Van Roey zelfs een nieuwigheid toegevoegd binnen het bedrijf. Om de werknemers volledig te ontzorgen, voorziet Van Roey ICT Group een gratis maaltijd op de middag. “Dat was één van de zaken die ik opmerkte bij mijn bezoek aan Google. Medewerkers kunnen zo op een gezonde manier en zonder stress hun middag doorbrengen. En dan ontstaat er ook iets magisch, want ze starten eigenlijk informele meetings tussen elkaar.” Waar vroeger een tiental mensen de middagpauze samen doorbracht, zijn dat er nu een 60-tal. “Er zit dan wel een kost aan verbonden, maar als je ziet wat je er als bedrijf uithaalt qua gemoedsrust van je personeel en op gebied van communicatie, dan is het de investering zeker waard.”

Van Roey ICT Group hecht ook heel wat waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo biedt het bedrijf onder andere ondersteuning aan enkele onderwijsinstellingen en is het structurele partner van Thomas More waar het jaarlijks een hackathon organiseert. “Technisch geschoolde studenten hebben al werk voordat ze zijn afgestudeerd. De samenwerking met Thomas More is dan ook heel interessant voor ons, want tijdens een hackathon of enkele sollicitatiesessies die wij aanbieden, detecteren wij natuurlijk onze talenten van morgen.”