den dobbel arend Foto: jhw

Woon- en handelsproject ‘Den Dobbel Arend’ geeft centrum boost

In het centrum van Grimbergen zijn de lang verwachte sloopwerken van vier handelshuizen en het vroegere - inmiddels leegstaande - grootwarenhuis Nopri in de Hogesteenweg van start gegaan. Er komen drie handelspanden en dertien appartementen. De opmerkelijke historische voorgevels van twee gebouwen blijven bewaard. De werken duren tot 2026.

Den Dobbel Arend. Dat is de naam van het nieuwe project dat Aura Estates in Grimbergen-centrum zopas heeft opstart. “We kozen niet toevallig voor die naam”, zeggen zaakvoerders Dimitri Saerens en Bruno Berghmans van Aura Estates. “We gaan de voorgevels van huisnummers 24 en 32 in samenspraak met de Dienst Onroerend Erfgoed bewaren.”

“Huisnummer 24 is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed en staat gekend als het burgerhuis Den Dobbel Arend. Het is gedateerd op 1789, in 1926 werd het volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed hoger opgetrokken en kreeg het een neotraditionele trapgevel met hergebruik van de laat 18de-eeuwse deuromlijsting, naar een ontwerp van architect Van Campenhout uit Vilvoorde.”

“We integreren de erfgoedwaarde in een nieuw project dat een serieuze meerwaarde biedt aan het historisch centrum. De vergunningen hebben wat vertraging opgelopen, er was ook veel overleg met de diensten Erfgoed, maar het project mag gezien worden.”

Twee gevels van historische burgerhuizen blijven dus bewaard, het vroegere grootwarenhuis Nopri en de vier handelshuizen worden gesloopt. Die werken zijn zopas van start gegaan en zullen enkele weken in beslag nemen. “Er komen daarna drie handelspanden en dertien appartementen”, gaat Bruno Berghmans verder. “Dat zijn er iets minder dan in de oorspronkelijke aanvraag was voorzien.”

“Het project heeft ook vertraging opgelopen. Normaal zou het in 2021 zijn opgestart, maar toen kwam corona. De bouw- en energiekosten stegen enorm en verschillende projecten liepen vertraging op. Corona deed de sector op de grondvesten daveren, maar nu wordt het project opgestart en tegen 2026 zou het moeten zijn afgewerkt.”

Afgelopen jaren realiseerde Aura Estates ook al een woonproject van acht appartementen met handelsruimte in de vroegere feestzaal WauxHall. “We voorzien dit najaar ook de bouw van 49 welzijnsappartementen achter Hotel Abbey”, vertelt Bruno Berghmans . “Nu starten we met de werkzaamheden in de Hogesteenweg. De projecten liepen door de stijgende bouwkosten en energiecrisis vertraging op, maar worden wel uitgevoerd.”