mobiliteit vlaams-brabant

Woon-werkverkeer Vlaams-Brabant (1): trein en bus doen het goed

Het treingebruik voor woon-werkverkeer daalt in de meeste provincies maar houdt stand in Vlaams-Brabant. In 2016 was er zelfs een lichte stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2015. Het aantal werknemers in Vlaams-Brabant dat koos voor de bus steeg vorig jaar met 9,1 procent. Dat blijkt uit de tweede mobiliteitsbarometer van hr-dienstverlener Acerta met hoofdzetel in Leuven.

Ook in Vlaams-Brabant komen de meeste werknemers van binnen de provincie zelf: 77,6 procent. De gemiddelde afstand die ze afleggen tussen hun woon- en werkplaats ligt met 16,7 kilometer onder het Belgische gemiddelde (18,6 kilometer).

In de meeste Belgische provincies daalde vorig jaar het gebruik van het openbaar vervoer voor de woon-werkverplaatsing. In Vlaams-Brabant steeg zowel het bus- als het treingebruik: 3,6 procent van de werknemers koos voor de bus en 4,2 procent voor de trein. In beide gevallen is dat een lichte stijging van telkens 1,3 procent in het totale gebruik van de verschillende vervoersvormen (koning auto, fietsers en voetgangers inbegrepen). Het openbaar vervoer is goed voor 7,8 procent van alle woon-werkverplaatsingen.

Vlaams-Brabant bevestigt daarmee de stijgende trend voor het gebruik van het openbaar vervoer die sinds 2011 werd ingezet. Samen met Antwerpen is het de enige provincie in België waar het gebruik van de trein in 2016 toenam. Over het algemeen daalde het treingebruik onder Belgische werknemers vorig jaar met 4,4 procent.

“Het aantal werknemers dat de trein neemt, ligt in Vlaams-Brabant met 4,2 procent van de werknemers een stuk hoger dan het Belgische gemiddelde van 2,4. Terwijl in de rest van het land het treingebruik opmerkelijk daalde, nam dit in Vlaams-Brabant toe”, zegt Dirk Vanderhoydonck, directeur bij Acerta Consult. “Het gebruik van het openbaar vervoer is vaak sterk afhankelijk van de locatie waar de werkgever gevestigd is.”

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op loongegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De data werden verzameld via de mobiliteitsbarometer van Acerta.