3

Xpair zoekt frisse ideeën voor Taal is Toekomst-trofee

LEUVEN - Taal is overal. Aan trofeeën ook geen gebrek. Waarom dan nog een Taal is Toekomst-trofee? Omdat de kennis van het Nederland achteruit boert. En als we elkaar slecht verstaan, verkleint de kans dat we beste vrienden, beste collega’s, beste buren worden. Dat knaagt aan onze toekomst, vinden het Leuvense communicatiebureau Xpair Communication, de in Leuven gevestigde cultuurorganisatie Davidsfonds en de Taalunie. “Daarom de Taal is Toekomst-trofee waarmee we leuke ideeën zoeken die zoveel mogelijk mensen goesting doen krijgen in het Nederlands en dus zoveel mogelijk mensen bijeenbrengen. Met die ideeën kun je terecht op taalistoekomst.be", luidt het. 

De kennis van het Nederlands zit in woelig water. Alle recente lees- en taalvaardigheidsstudies tonen aan dat het niveau van het Nederlands achteruit gaat. Nochtans hebben we taal meer dan ooit nodig. In een wereld waar alles meer en meer digitaal wordt, zorgt een gemeenschappelijke taal spreken voor verbinding. Hoe meer facetten je van het Nederlands beheerst, hoe lager drempels worden. Het spreken van een en dezelfde taal zet deuren open naar meer professionele kansen, een grotere mediawijsheid en zelfontplooiing. Nederlands zorgt er met andere woorden voor dat je sterker in je schoenen staat.

Een uitnodiging om het Nederlands te omarmen

Het Leuvense Xpair Communication, Davidsfonds en de Taalunie kijken die evolutie niet met lede ogen aan. Het is tijd voor actie, het is tijd voor Taal is Toekomst. Dirk Remmerie (Xpair Communication): “Wanneer mag ik eigenlijk Nederlands spreken en het mijn taal noemen? Als het helemaal perfect is? De vraag die de multigetalenteerde Ish Ait Hamou me ooit voor de voeten wierp, zindert nog na. De auteur van succesboeken als Het moois dat we delen en Cécile verwees naar zijn middelbare-schoolervaring waar hij keer op keer gewezen werd op zijn fouten tegen het Nederlands – in die mate dat hij op den duur de moed verloor en het eigenlijk niet meer wilde spreken. Nederlands was een straf. Ish noemde in die tijd het Frans, het Engels en het Arabisch zijn taal, maar niet het Nederlands. Terwijl hij er nu – gelukkig voor wie graag leest – een deel van zijn boterham mee verdient. Ik deel deze anekdote omdat het aantoont waar de Taal is Toekomst-trofee over gaat: het is een uitnodiging om het Nederlands te omarmen omdat het ons in al onze diversiteit bij elkaar brengt. Taal maakt deel uit van het menselijk kapi-taal en is het cement binnen een gemeenschap. Met taal delen we kennis over de wereld, over wie we zijn, over onze angsten en dromen, over onze successen en mislukkingen… ‘Ik’ wordt ‘wij’ door samen dezelfde taal – het Nederlands – te spreken, te lezen, te schrijven. Met taal bouwen we een gedeelde toekomst uit – zonder betweterig vingertje.”

Lange traditie in een fris jasje

Respect voor het Nederlands en cultuur zit ook ingebakken in het DNA van Davidsfonds. Die lange traditie steekt de Taal is Toekomst-trofee in een nieuw jasje. Kris Opdedrynck, algemeen directeur Davidsfonds: “De frisse, innovatieve en creatieve ideeën zoeken we bij het grote publiek, in Vlaanderen én Nederland. Klein of groot, helemaal nieuw of onterecht onbekend, dat maakt niet uit. Als de initiatieven maar zoveel mogelijk mensen een geweldige goesting geven in onze taal. We geloven immers rotsvast in de kracht van gedeelde creativiteit.”

De Taal is Toekomst-trofee ondersteunt initiatieven die het Nederlands promoten op een warme en aangename manier. Het winnende project krijgt een programma op maat uitgestippeld om het een trap hoger te tillen, te professionaliseren en breder te verspreiden. Taal is Toekomst – en de daaraan gekoppelde trofee – is een initiatief van Xpair Communication, Davidsfonds en de Taalunie.

Iedereen kan met ideeën voor de Taal is Toekomst-trofee terecht op www.taalistoekomst.be.   Inzenden kan tot november 2022. De uitreiking van de allereerste Taal is Toekomst-trofee gebeurt in maart 2023.