Picture1

Zaakvoerder legt boeken neer, brouwerij zoekt nieuwe uitbater voor Gasthofhoeve

HOFSTADE - In brasserie Gasthofhoeve in Hofstade is het heel stil. De kookvuren zijn gedoofd nadat zaakvoerder Pascal Van Himste (59) heeft beslist de boeken neer te leggen. Brouwerij Alken-Maes gaat op zoek naar een nieuwe uitbater en is daar vrij optimistisch in. ”Voor dergelijke mooie historische locatie vinden we wel een nieuwe chef.”

Pascal Van Himste startte vijf jaar geleden het restaurant in de Gasthofhoeve. De vroegere tuinbouwer uit Koningshooikt was daarmee niet aan zijn proefstuk want ook café Boesjkameree en eethuis M-eatery in Mechelen, werden door hem met succes gerund.

Moeilijke start

In Hofstade liep de opstart niet zoals gepland. De gemeente Zemst had de hoeve uit 1662 in 2007 aangekocht van het Mechelse OCMW en helemaal laten restaureren. Patrick Van Campen vestigde er zijn brasserie Engelentijne maar in 2014 woedde een uitslaande schouwbrand in het oude hoevehuis. Daardoor werd het gebouw voor een groot deel onbruikbaar. De brand leidde tot een gerechtelijke procedure die lang aansleepte, waardoor de heropbouw steeds uitgesteld werd.

In de lente van 2017 lukte het Van Himste. “In de Gasthofhoeve wil ik mijn achtergrond als tuinbouwer gebruiken”, zei hij. “Ik kom uit een familie van tuinbouwers en heb zelf op het veld tussen de groenten gestaan. De gasten krijgen hier alles veldvers en van eigen kweek op hun bord. Op termijn is het de bedoeling dat de groenten hier in de tuin van de zaak gekweekt worden.”

Horeca onder druk

Het concept liep goed tot de coronalockdown zwaar inhakte op de cijfers en de boekhouding rood kleurde. De brouwerij dreigde met uitzetting en Van Himste besloot zelf de boeken neer te leggen. Schepen van lokale Economie Dominique Van Haesendonck ( N-VA) hoopt dat er snel een invulling komt voor het leegstaande gebouw.

“Dat is wel de opdracht van onze concessiehouder, brouwerij Alken-Maes, maar het is zonde als deze locatie te lang zou leeg staan. De horecasector zucht nog onder de coronaperiode en hoge energieprijzen. Mensen zijn bewuster en ook zuiniger gaan leven. En ook veel cafés verruimen hun aanbod en bieden hun klanten een snelle hap aan, wat voor restaurants en brasseries concurrentie is.”

Sebastiaan De Meester, woordvoerder van Alken-Maes, stelt dat de inflatie de horeca onder druk zet. “De Gasthofhoeve is een prima locatie voor een restaurant of brasserie en we gaan die invulling zeker niet wijzigen. We hebben de zoektocht naar een nieuwe uitbater reeds ingezet en hopen die snel te vinden. Onze overeenkomst met de gemeente loopt overigens nog tot 2034.”